Autor: Indrek Kald • 27. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Konsultant: innovatsioon vaid sõnades

Maksu- ja ärinõustamisettevõtte Grant Thornton juhtivpartner Mati Nõmmiste.
Foto: Raul Mee
Kuigi Eesti laseb end paista edumeelse e-riigina, investeerivad meie firmad vähe teadus- ja arendustegevusse, leiab ärikonsultant Mati Nõmmiste.

"Ettevõtete investeeringute jaotust vaadates on Eesti olukord eriti kummastav. Ühelt poolt loome endast maailmas pilti kui innovaatilisest e-riigist. Teisalt läheb ettevõtete niigi väikesest investeeringute kogumahust alla kolmandiku inimeste koolitamisse ning teadus- ja arendustegevusse, ülejäänu aga seadmetesse ja masinatesse," viitas ta tehnikaülikooli uuringule.

Teadus- ja arendustegevus on Nõmmiste sõnul aga just see "võlukepike, mille abil saame innovatsioonile kaasa aidata, välja mõeldes uuenduslikke tooteid ja teenuseid, leiutades uutmoodi töökorraldust ja koolitades töötajaid". See ongi majanduskasvu tagamise ja tootlikkuse tõstmise alustala, kinnitas ta.

Eestis ja mujal ELis pole maksu- ja ärinõustamisettevõtte Grant Thornton juhtivpartneri Mati Nõmmiste sõnul viimastel aastatel investeeringuid tehtud samas tempos majanduskasvuga.

"Kahjuks paistavad selles suhtes eriti silma Eesti ettevõtted, kes Euroopa Liidu keskmisele alla jäävad. Investeeringud on aga hädavajalikud selleks, et ettevõtted suudaksid jätkusuutlikult kasvada," kinnitas ta.

Nõmmiste sõnul saab ja peab ka riik ettevõtete investeeringuid teadus- ja arendustegevusse toetama. "Üks võimalus selleks on maksumeetmed, näiteks maksusoodustuste tegemine. Tõsi, meil kehtib investeeringutele tulumaksuvabastus, kuid teadus- ja arendustegevus on näiteks seadmete ostmisega võrreldes pika vinnaga investeering, mis hakkab kasu tooma alles aastate pärast," selgitas ta.

Paneeldiskussioon “Eesti e-riigi tulevik” IKT Aastakonverentsil 2018 "Digipööre"

Valimised on kevadel 2019 tulekul, millised on parlamendierakondade IT-alased platvormid ja strateegiad? Millised on valimislubadused? Reformierakonna esimees Kaja Kallas, Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder, Keskerakonna IT- valdkonna ekspert ja Riigikogu liige Erki Savisaar, Sotsiaaldemokraatliku erakonna esimees Jevgeni Ossinovski, EKRE aseesimees Martin Helme. Vestlusringi juhib: IT ettevõtja ja visionäär Taavi Kotka.

 

Vaata, mis konverentsil veel toimub ja kes esinevad SIIT.  Pane end kohe kirja!

"Arvestades, et eeloleval kevadel toimuvad riigikogu valimised, ootab meid ees aeg, kus parteid üksteise võidu heldeid lubadusi annavad. Soovitan ettevõtjail debatti jälgida ka sellest vaatevinklist, kes ja mida investeeringute, eriti teadus- ja arendustegevuse investeeringute soodustamiseks lubab," lisas Nõmmiste.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755