Autor: Indrek Kald • 28. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Startup-viisa on saanud alla poole taotlejaist

Muu maailma idufirmad saavad oma tegevuse tuua Eestisse üle.
Foto: startupestonia.ee/visa
Alates Eesti startup-viisa programmi avamisest mullu jaanuaris on oma tegevust Eestisse soovinud tuua 694 idufirmat, kellest siinsete idufirmade esindajaist koosnev komisjon on hinnanud 42% startup-ettevõtte staatuse vääriliseks.

Lihtsustatud tingimustel viisa või elamisloa saamiseks peab ettevõte avalduses kirjeldama oma äri ning meeskonda. Eesti startup-kogukonna liikmeist koosneva ekspertkomisjoni positiivse otsuse korral on idufirmal ning selle asutajail võimalik taotleda aastast startup-viisat, mida hiljem saab pikendada veel aastaks, või elamisluba startup-ettevõtluseks kestusega kuni viis aastat. 

Eesti idufirmad, kes soovivad lihtsustatud tingimustel välistöötajaid Eestisse tuua, peavad samuti antud avalduse täitma ja erandile kandideerima.

Programmi raames Eesti idufirmas tööle asunud ja siia kolinud töötajad tulevad enamasti Indiast, Brasiiliast, Ühendriikidest, Venemaalt ja Ukrainast. Enam kui pooled neist 347 töötajast, kellele on antud õigus Eestisse ümber asuda, on mainitud riikide kodanikud.

Kokku on väljastpoolt Euroopa Liitu Eestisse ümber asunud või seda õigust taotlenud 347 töötajat ja 184 idufirma asutajat.

Kui vaadata viisale kandideerinud ettevõtete tegevusalasid, tõusevad selgelt esile finantstehnoloogia ja andmehaldus, samas ka telekommunikatsiooni ja energeetika.

Startup-viisa programmi projektijuht Merilin Lukk tõi välja, et senise edu taga on eelkõige Startup Estonia järjepidev panus meie startup-ökosüsteemi tutvustamisel. "Kõige edukamate kandidaatide sekka kuuluvad ettevõtted riikidest, kus Startup Estonia on kohalike meeskondadega kohtunud, ja võib öelda, et igal kogukonnal on erinevad ootusele Eestile kui äride ja idufirmade ökosüsteemile," selgitas ta.

"Samas on Eesti tõestanud, et suudab kõigi nende erinevate ootustega hakkama saada, nende hulgas näiteks ärikeskkonna ja e-süsteemide läbipaistvus, kiire asjaajamine ja ebavajaliku bürokraatia puudumine," lisas Lukk.

Startup Estonia juhi Maarika Truu sõnul on Eesti startup-viisa skeem maailmas üks konkurentsivõimelisemaid. "Hetkel hõivavad välismaalased idufirmade sektoris 20–30% töökohtadest ja see number kasvab. Eesti idufirmade sektor muutub aina rahvusvahelisemaks, mitmekülgsemaks ja avatumaks ning sellega suureneb ka teadlikkus teistest kultuuridest, ärieetikast ning välisturgudel kontaktide ja võrgustiku loomisest," rääkis ta.

Virutaalreaalsuse lahendusi väljatöötava idufirma Realified Marokost Eestisse toonud Youssef El Moumni sõnul on Eesti eeliseks tõhus asjaajamine. "Olles elanud ja töötanud nii Prantsusmaal kui ka Saksamaal, võin öelda, et see protsess on Eestis palju tõhusam. Kindlasti parim võimalus mitteeurooplasele, kes soovib Euroopas oma tehnoloogia idufirmat rajada. Kogukond on väga külalislahke, aktiivne ja abivalmis - alati leiab kellegi, kes annab tagasisidet ja nõu või aitab kiire tutvustuse teha. Suurepärane koht, kus olla," märkis ta pressiteate vahendusel.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755