Autor: Indrek Kald • 29. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riik plaanib idufirmadele toetusmeedet

Peaminister Jüri Ratas.
Foto: Andras Kralla
Majandusarengu valitsuskomisjon arutas kõrgtehnoloogiliste iduettevõtete toetusmeetme loomist, mis suurendaks idufirmade arvu ning lihtsustaks nende jõudmist välisturule.

Peaminister Jüri Ratase sõnul on iduettevõtete alustamise määr Eestis üks kõrgeimaid Euroopas ning need on tähtis osa meie majanduskeskkonnast. "Kõrgtehnoloogiliste idufirmade majanduslik potentsiaal on meie riigi jaoks kindlasti suur, kuid nende arengut piirab just vähene kapital ettevõtte algfaasis, mistõttu ei jõua paljud neist kasvu ja majandusliku eduni," selgitas ta.

"Seepärast on meile oluline neid ettevõtmisi toetada, mis väljendub hiljem olulises tööhõives, kõrges lisandväärtuses ja sellega kaasnevas kõrgelt tasustatud tööjõu maksutulus," lisas Ratas.

Komisjonis iduettevõtete toetamise võimalusi esitanud ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Rene Tammisti sõnul on viimase kümne aasta jooksul Eesti iduettevõtted kaasanud 900 miljonit investeeringuid, millest üle 90% on välisinvesteeringud.

"Usun, et Eesti konkurentsivõime rahvusvaheliste investeeringute koju toomiseks kasvaks märgatavalt, kui näitame omapoolset tahet ettevõtete kiiresse arengusse panustada," lisas ta.

Valitsuskomisjon leidis, et toetusmeedet iduettevõtete arenguks on vaja, kuid milline see olema saab, selgub rahandusministeeriumi ning majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi analüüsi tulemusel. Ettepanekud edasisteks sammudeks esitavad ministrid komisjonile hiljemalt novembris.

Peaministri juhitav majandusarengu valitsuskomisjon koguneb kord kuus, et saada ülevaade majanduse seisust, leida lahendusi ministeeriumide ülest koordinatsiooni vajavatele küsimustele, kaasata eksperte ja huvirühmi ning tegeleda majanduskeskkonna arendamisega.

Komisjoni kuuluvad ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Rene Tammist, haridus- ja teadusminister Mailis Reps, justiitsminister Urmas Reinsalu, majandus- ja taristuminister Kadri Simson, rahandusminister Toomas Tõniste, tervise- ja tööminister Riina Sikkut ning välisminister Sven Mikser.

Teised ministrid osalevad komisjoni istungil peaministri kutsel, kui teemakäsitlus eeldab vastutava ministri kohalolu.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755