Autor: Äripäev • 2. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rootsi valimistel tviidivad botid

Foto: Pixabay
Rootsi kaitsepolitsei uurimiskeskuse teatel on üle 10 protsendi poliitikateemaliste Twitteri kontode omanikud botid – automatiseeritud sotsiaalmeedia kontod, mis esitavad end inimesena.

Uurimiskeskuse andmetel on botikontode arv enne järgmisel nädalal toimuvaid valimisi oluliselt suurenenud, nende kaudu üritatakse valimisi mõjutada, kirjutas Helsingin Sanomat.

Keskuse uurija Johan Fernquist rääkis Rootsi telekanalile STV, et tegemist on märkimisväärse tõusuga, kui võrrelda kontode arvu juuniga. Tema hinnangul on valimistest ja Rootsi poliitikast tviitivatest kontodest 11–16 protsenti botikontod.

Uurimiskeskuse andmetel avaldavad botid peamiselt rahvuskonservatiivseid rootsidemokraate (Sverigedemokraterna) toetavaid tviite. 47 protsenti automatiseeritud kontode otsesest toest mingile erakonnale soosis rootsidemokraate.

Kõige rohkem kritiseerisid botid sotsiaaldemokraate.

Fernquisti sõnul keskus seda ei uurinud, kes kontode taga on.

Ka Rootsi kaitsepolitsei on märganud katseid valimisi ja demokraatiat mõjutada. Mõjutamine on enne valimis tugevnenud ja seda on rohkem kui enne 2014. aasta valimisi. Kaitsepolitsei teatel on tegemist eelkõige sotsiaalmeedia valekontodega ja valeuudistega. Näiteks on Vene meedias laialt levitatud pilte ja artikleid Rootsi autopõlengutest, et näidata, et Rootsis valitseb kaos.

Kaitsepolitsei kinnitusel ei ole infomõjutamine siiski ohuks valimistulemuste usaldusväärsusele.

Allikas: Äripäev

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755