Autor: Indrek Kald • 7. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Harju Elekter jõudis targa tehase tasemele

Harju Elektri juht Andres Allikmäe.
Foto: Andres Haabu
ASi Harju Elekter tütarfirma avas eile uues tehaseosas täisautomaatse metallitöötlusliini, tõstes hüppeliselt tehase tootlikust ning viies tootmise kontsernis targa tehase ehk Industry 4.0 tasemele.

Robotiseeritud tootmisliini tarnis ASile Harju Elekter Teletehnika Soome firma Finn-Power Oy. Liini käivitamine suurendab tehase võimekust toota paindlikult ühtse voona nii väike- kui suurpartiisid. Lehtmetallkomponentide tootmismahu suurendamise vajadus oli tingitud kasvanud tellimuste efektiivse täitmise tagamisest nii kontserni ettevõtetele kui ka kontserniväliste klientidele.

Tehnoloogiliste uuenduste raames soetati veel kõrgtehnoloogiline painutuspink firmalt AMADA ning täisautomaatne presstarvikute paigaldusseade firmalt Haeger, mis liideti kaasaegse juhtimistarkvaraga lehtmetalli töötlemise FMS automaatliiniga.

Lisaks renoveeriti 2300 ruutmeetri ulatuses tootmishalle, mille käigus suurenesid tütarettevõtte tootmispinnad ligi 9000 ruutmeetrini. Investeeringute maksumus kokku oli kolm miljonit eurot.

Harju Elekter Teletehnika põhitegevus on lehtmetalltoodete ja -lahenduste valmistamine energeetika, elektrotehnika ja ka telekomi sektorile. Lisaks tehakse allhanketöid lehtmetalli töötlemise ja viimistluse alal. Ettevõtte mullune müügitulu oli 5,1 miljonit eurot, millest eksport moodustas 26%. Firmas töötab 91 inimest.

Tänavu 50. tegevusaastat tähistav Harju Elekter Grupp on kesk- ja madalpinge elektri- ning automaatikaseadmete valmistaja Baltimaades ja Skandinaavia riikides. Harju Elektri põhitegevusalaks on elektrienergia jaotuseks ja ülekandeks vajalike seadmete välja töötamine, tootmine ja müük. Põhitegevust toetavad lehtmetalltoodete tehas Eestis ning tööstuskinnisvara arendamine ja rentimine.

Grupi Eesti, Soome, Rootsi ja Leedu tehastes töötab 750 inimest. Selle aasta kuue kuu konsolideeritud müügitulu oli 59,8 miljonit eurot. Harju Elektri aktsiad on noteeritud Tallinna börsil.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755