Autor: Indrek Kald • 11. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Narva sai suurima kõrgjõudlusega serveriruumi

Servereid majutav ruum.
Foto: pixabay.com
Narva külje all asuva Enefit Tehnoloogiapargi alal valmis erafirmal Eesti suurim kõrgjõudlusega serveriruum, mis pakub äriklientidele võimalust hoiustada oma seadmeid turvalises asukohas.

HPC (High Performance Computing) klaster on osa Narvas arendatavast Balti riikide ühest suurimast tehnoloogiapargist, mis on mõeldud eelkõige väga suure energiavajadusega ettevõtetele. Balti Elektrijaama kõrvale rajatud tehnoloogiapark tagab ettevõtetele võrgutasu võrra soodsama elektrihinna, kõrge töökindlusega elektrienergia ühenduse ja toetava infrastruktuuri.

"Andmetöötlusega seotud seadmed on sageli väga suure elektrienergia tarbimisega, küllaltki häälekad ja enamasti ka üsna suurte mõõtmetega. Samuti vajavad nad võimsaid ventilatsioonisüsteeme, mistõttu on seadmetele tihti raske sobivat asukohta leida," selgitas HPC serveripargi loomist OÜ Noormax juhatuse liige Erik Lidmets.

"Need on ka põhjused, miks Narva tehnoloogiapargis tegutsemine annab meile olulise konkurentsieelise," lisas ta.

"Selliseid eriotstarbelisi servereid kasutavad näiteks plokiahela tehnoloogia ettevõtted, kellest mahukaimad on krüptoraha kaevandused, kuid mitte ainult. Andmetöötlus superarvutitega toimub mitmetes tööstuse ja teaduse erinevates valdkondades," märkis Lidmets.

HPC-seadmete ja serverite ühele pinnale koondamine ja teenusmudeli pakkumine pole Balti riikides väga levinud, aga nõudlust Noormaxi teatel teenuse järele on, mida kinnitavad ka näited Skandinaavia riikidest.

"On loogiline, et hakatakse otsima alternatiive, kuidas eriotstarbelisi serveriparke ning seonduvat tehnoloogiat kulusäästlikumalt arendada," rääkis Lidmets.

Noormaxile kuuluv seadmehoidla asub Balti elektrijaama turvatud territooriumil ja selle loomisel tehti Eesti Energiaga kui tehnoloogiapargi eestvedajaga igakülgset koostööd. "Raudbetoonist tööstushooned kohandati meie vajadustele, ehitati välja efektiivne vabajahutus, kaasajastati tööstushoone tehnosüsteemid ja infrastruktuur. Tulemuseks on uusimal tipptehnoloogial põhinev "arvutusklaster", mis mõeldud energiamahukate ja eriotstarbeliste serverite hoidmiseks ja käitamiseks," kirjeldas Lidmets.

Esimeses etapis arendatud HPC-seadmete hoidla mahutavus on ligi 1500 seadet ning need jagunevad kümnekonna lõppkliendi vahel. Noormaxi klientide hulgas on ettevõtteid nii Eestist kui ka välismaalt.

"Meie klientideks on ettevõtted, kellel on palju suure elektritarbimisega seadmeid, mis nüüd on turvaliselt paigutatud spetsiaalsesse ruumi, kus on kõrge töökindlusega elektrivarustus ja efektiivne jahutus. Lähima kuue kuu jooksul on plaanitud klientidele suunatud serveriruumi suuruse kahekordistamine," sõnas Lidmets.

Noormaxi HPC-seadmete hoidla ehitati valmis kuue kuuga. Investeeringu kogumaksumuseks oli ligi veerand miljonit eurot. Ühes kuus tarbib hoidla ligi 1000 MWh elektrienergiat, millest alla 10% kulub toetavale infrastruktuurile, sh jahutusele ning ülejäänud kliendi seadmete käitamiseks.

OÜ Noormax on Eesti kapitalil põhinev ettevõte, mis alustas tegevust 2010. aastal. Alates eelmisest aastast on ettevõte klientidele pakkunud serveri- ja andmebaasi halduse teenuseid. Noormaxi eesmärgiks on arendada HPC-seadmete arveldusvõimsust Eestis.

Noormaxi omanik Erik Lidmets on varem töötanud kümme aastat Danske pangas ning enne seda ERA Pangas.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755