Autor: Indrek Kald • 12. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riik toetab tööstuse digitaliseerimist

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Rene Tammist.
Foto: Erik Prozes
Ettevõtlus- ja tehnoloogiaminister Rene Tammist allkirjastas toetuse, mille abil tehakse tööstusettevõtetele diagnostika, mis annab ülevaate võimalustest digitaliseerida ja automatiseerida tootmisprotsesse ja tõsta seeläbi tootlikkust.

"Digitaalsete tehnoloogiate kasutuselevõtt eeldab selget pilti hetkeolukorrast. Soovime anda ettevõtjale ülevaate, milliseid tema tootmisprotsesse oleks võimalik muuta tõhusamaks ja kui palju tulu sellest tõuseks," kommenteeris minister Rene Tammist.

"Eesti ekspordist üle 70 protsendi annab just tööstuse toodang, mistõttu suuname toetuse esmalt just töösturitele," lisas ta.

Digitaalsete tehnoloogiate kasutuselevõtt on osa suuremast tööstuspoliitikast, mille teiseks oluliseks pooleks on tootearenduse ja teadusmahuka ettevõtluse toetamine. "Mida paremaid tooteid suudame luua, seda paremini läheb meie ekspordil tervikuna," rääkis Tammist.

Toetuse välja töötamiseks viidi läbi pilootprojekt, milles osalenud ettevõtte Radius Machining juhi Veljo Konnimoisa sõnul sobis EASi digidiagnostika nende ettevõtte vajadustele nagu rusikas silmaauku.

"Tänu diagnostikale saime selge ülevaate, milliste küsimustega tuleks kõige esimesena tegeleda. Oleme ise teadlikumad, missuguseid nõudmisi esitada, et leida tarkvaralahendused, mis vastavad just meie plaanidele ja ootustele," selgitas ta.

"Enne diagnostikat olime digitaliseerituse poolest juba päris edasijõudnud tasemel, aga kindlasti soovitan programmis osaleda ka neil, kelle tootmisplaanid on veel kaustikutes kirjas. Digitaliseerimine aitas meil panna kommunikatsioon toimima, töötajad kiiremini ja efektiivsemalt infot vahetama," rääkis Konnimois.

Toetus avaneb oktoobris ning seda saab taotleda Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusest. Programmi maht on 4,2 miljonit kolmeks aastaks ja ettevõtjatel on võimalik valida endale sobiv ekspert nii Eestist kui välismaalt.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi eestvedamisel on riikliku tööstuspoliitika keskmes tootmisprotsesside digitaliseerimine ja automatiseerimine ning Eesti ettevõtete toodangu eksportimine välisriikidesse.

Ministeeriumi käivitatud tegevusi viivad ellu EAS ja KredEx. EAS pakub ettevõtluse arenguprogrammi raames toetust ärimudeli arendamiseks ning on käivitanud ka tootearenduse toetuse. KredEx avas sel suvel tööstuslaenu, mis aitab finantseerida tööstusettevõtete investeeringuid materiaalsesse ja immateriaalsesse põhivarasse.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755