Autor: Indrek Kald • 13. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Luminor panustab jõuliselt ITsse ja digiteenustesse

Luminor Group AB tegevjuht Erkki Raasuke.
Foto: Raul Mee
Maailma juhtiv investeerimisfond Blackstone ostab miljardi euroga 60% Luminorist, mis panga juhi Erkki Raasukese sõnul lubab neil investeerida tehnoloogiasse ja arendada uusi digiteenuseid.

Luminor teatas täna strateegilisest partnerlusest konsortsiumiga, mida juhib investeerimisfond Blackstone Group L.P. Tehingu tulemusel omandavad Blackstone´i erakapitali investeerimisfondid Luminoris 60%-lise osaluse. Luminori senised omanikud Nordea Bank AB ja DNB Bank ASA säilitavad kumbki 20%-lise osaluse. Täiendavalt käivad läbirääkimised Nordea osaluse väljaostmiseks lähiaastail.

Tegemist on üleilmselt viimase aastakümne suurima erakapitalifondi investeeringuga universaalpanka ning iseseisvuse taastamise järgse perioodi suuruselt teise finantssektori ostutehinguga Baltimaades.

Luminor Group AB tegevjuhi Erkki Raasukese kinnitusel on Blackstone´i teadmisel ja kogemusel pikaajaliselt positiivne mõju nii panga klientidele kui ka meeskonnale. "Blackstone on maailmas tuntud ettevõtliku mõtteviisi ja erakordselt andekate inimeste kaasamise poolest. Ühendades meie panga talendid ja uue strateegilise omaniku rahvusvahelise ekspertiisi, suudame oma klientidele pakkuda esmaklassilisi teenuseid," märkis ta.

Raasuke lisas, et partnerlus Blackstone´iga tugevdab Luminori turul unikaalset iseseisva panga positsiooni. "Uus strateegiline omanik kindlustab Luminorile kapitali kättesaadavuse ja võimaldab teha investeeringuid tehnoloogiatesse, mis aitavad luua nii uusi digilahendusi kui arendada praeguseid tooteid ja teenuseid," selgitas ta.

Luminor Group AB juhatuse esimehe Nils Melngailise sõnul on nende eesmärk pakkuda uusi, innovaatilisi pangatooteid ja teenuseid, mis on loodud Eesti, Läti ja Leedu ettevõtete ning inimeste jaoks. Blackstone´i otsus investeerida Luminori on kooskõlas meie visiooniga, lisas ta.

Blackstone´i Senior Management Directori Nadim El Gabbani sõnul on Erkki Raasukese meeskond teinud pankade ühendamisel ja aktsionäridele väärtuse loomisel tulemuslikku tööd. "Usume, et Luminor on tugeval positsioonil tõusmaks sõltumatu finantsteenuste osutajana Baltikumi turuliidriks. Ootame põnevusega koostööd panga juhtkonna, DNB ja Nordeaga, et ühiselt luua tugev vundament edasiseks kasvuks meile atraktiivsel turul," kinnitas ta.

Tehingu lõpuleviimine sõltub finantsinspektsiooni ja Euroopa Keskpanga heakskiidust ja see võiks aset leida orienteeruvalt järgmise aasta esimeses pooles.

Luminor asutati mullu sügisel Nordea ja DNB Baltimaade üksuste ühendamisel. Luminor on Balti turul suuruselt kolmas finantsteenuste pakkuja, omades 23%-list laenude turuosa, 15 miljardi euro suurust varade kogumahtu, 64 kontorit ja andes tööd ligi 3000 inimesele. Luminori laenuportfelli maht on 12 miljardit eurot ja klientide hoiuste maht on enam kui kaheksa miljardit. Luminori põhiomavahendite maht on üle 1,7 miljardi euro.

Maailma juhtiva investeerimisfirma Blackstone eesmärk on positiivne majanduslik mõju ja pikaajaline väärtuse loomine investoritele, portfelliettevõtetele ja kogukondadele, kus firma tegutseb. Tema varahaldustegevuse portfelli maht on 439 miljardit dollarit ning see hõlmab investeerimisfonde, mis keskenduvad börsivälistele ettevõtjatele, kinnisvarale, riigivõlakirjadele, börsil noteeritud ettevõtjatele, mitteinvesteerimisjärgu võlakirjadele, reaalvarale ja järelturgudele kogu maailmas.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755