Autor: Indrek Kald • 13. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tera Ventures pakub 21 mln idufirmadele

Tera Venturesi asutaja ja partner Andrus Oks.
Foto: Tera Ventures
Eesti investeerimisfirma Tera Ventures riskikapitalifond Tera Ventures Fund II kaasas esimeses ringi investoreilt 21 miljonit eurot, mis paigutatakse Eesti ja lähiriikide tehnoloogiavaldkonna varases kasvufaasis idufirmadesse.

Riskikapitalifondi asutaja ja partneri Andrus Oksa sõnul plaanivad nad viia lähikuudel läbi ka teise rahastusringi ja suurendada fondi mahtu 55 miljoni euroni.

Esimeses ringis paigutasid fondi Tera Ventures Fund II raha Euroopa Investeerimisfond (EIF), LHV pensionifondid, Mistletoe Venture Partners International ning Eesti ettevõtjad. EIFi investeering koosneb nii fondi oma panusest kui rahapaigutusest läbi EstFundi, mis on Eesti riigi, KredExi ja EIF ühine algatus, mida rahastatakse Euroopa Liidu struktuuri- ja investeerimisfondidest.

"Esimese rahastusringi sulgemine annab fondile võimaluse alustada aktiivse investeerimistegevusega. Fondist saavad tegevuse laiendamiseks investeeringuid taotleda kõik Eesti ja lähiriikide kõrge potentsiaaliga varases arengustaadiumis idufirmad, mis vastavad fondi investeerimiskriteeriumitele," märkis fondi partner Andrus Oks.

Tera Ventures Fund II eesmärk on investeerida 25-30 varases arengufaasis idufirmasse, mis tegutsevad füüsiliselt või e-residendina Eestis, aga ka Soomes, Taanis, Lätis, Leedus, Poolas, Rootsis ja Tšehhis.

Fond otsib võrgustike loomisele, masinõppele ja teistele tehnoloogiatele keskendunud digivaldkonna idufirmasid, millel on suur potentsiaal hakata tulevikku suunama ja juhtima. Fondi esmased rahapaigutused idufirmadesse jäävad vahemikku 200 000 kuni 1,5 miljonit eurot ja ka jätkuinvesteeringuiks reserveeritakse oluline summa.

Andrus Oks märkis, et Tera Ventures annab oma portfellis olevatele iduettevõtetele juurdepääsu ekspertteadmistele ja praktilisele abile, mis on vajalik idufaasist küpseks ettevõtteks kasvamiseks ja kapitali kaasamiseks rahvusvahelistelt investoritelt. "Samuti aitame luua idufirmadel võrgustikke turgudel, kus meie portfellettevõtted laieneda soovivad – näiteks Suurbritannias, USAs ja Aasias," lisas Oks.

Tera Ventures Fund II fondi raha paigutanud LHV pensionifondide fondijuhi Kristo Oidermaa sõnul on LHV investeering kooskõlas panga eesmärgiga kinnistada LHV pensionifondide positsioone kõrge potentsiaaliga ja kiiresti kasvavas IT-sektoris.

"Oleme investeerinud erinevatesse riskikapitalifondidesse hetkel kokku 21 miljonit eurot. Eesti on tuntud edukate ja kasvate IT-firmade poolest. Investeering Tera Ventures Fund II fondi on meile jaoks hea võimalus anda oma panus selle sektori arengusse," selgitas Oidermaa.

Finantsvaldkonna idufirma Monese, mis teatas eelmisel nädalal 60 miljoni dollari suuruse investeeringu kaasamisest, asutaja ja juhi Norris Koppeli sõnul on Tera Ventures´i meeskonnal kriitilise tähtsusega roll Monese eduloos.

"Nende panus meie arengusse on olnud oluliselt suurem kui investeeritud rahasummad. Tera tiimi hea arusaamine, millist toetust kasvufaasis ettevõtted vajavad, on teinud nendest meile suurepärased partnerid firma kasvatamisel," ütles Koppel.

2016 asutatud Tera Ventures on Eesti üks suuremaid tehnoloogiasektori riskikapitalifirmasid, mis juhib rahapaigutusi globaalse arengupotentsiaaliga idufirmadesse. Ettevõte, mille kontorid paiknevad Tallinnas, Helsingis ja Californias, keskendub Eesti, Skandinaavia ning Kesk- ja Ida-Euroopa varases kasvufaasis tehnoloogiaettevõtetesse investeerimisele.

Tera Ventures Fund II on Tera Ventures´i teine tehnoloogiaettevõtetesse investeerimiseks loodud fond. 2016. aastal asutatud Tera Ventures Fund I, mis tekkis läbi SmartCapi reorganiseerimise protsessi, on seniste tulemuste kohaselt osutunud edukaks: fondi portfellis on sellised Eesti startup valdkonna edulood nagu GrabCAD, Cleveron ja Monese. Fond on saavutatud mitmeid edukaid väljumisi ja ka praeguses portfellis on enamik ettevõtteid suure potentsiaaliga.

Tera Ventures´i asutasid 2016. aastal Andrus Oks, Stanislav Ivanov ja James McDougall.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755