Autor: Indrek Kald • 14. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti idufirma võitis Hollandis 200 000 eurot

Tarkvarafirma Reverse Resources asutaja Ann Runnel.
Foto: Reverse Resources
Rõivatööstuses tekkivate jääkide taaskasutusse suunamiseks tarkvaralahenduse loonud Eesti idufirma Reverse Resources pälvis Hollandis 200 000 euro suuruse auhinna.

Finaali jõudmine andis Runneli sõnul neile väärtusliku toetuse Bangladeshis tegutsemiseks, mis suure rõivatootjamaana on ettevõttele oluline turg. "Auhinnaraha muudab meid investoreist vähem sõltuvaks ja annab võimaluse oma tarkvara täiustada. Selle jaoks on väga raske investoreid leida," kinnitas Runnel.

Eesti idufirma hinnangul saaks ainuüksi Bangladeshis tekkivatest tootmisjääkidest taaskasutusmeetodeid rakendades toota aastas 1,6 miljardit uut rõivaeset turuväärtusega neli miljardit dollarit. Suurtele kaubamärkidele rõivaid valmistavates Bangladeshi ja Hiina vabrikutes jääb jäägina alles keskmiselt 25% toorainest, mõnel pool kuni pool.

"Tänu sellele rahasüstile saame lähiajal siseneda Bangladeshi jäätmeringluse turule," lisas Ann Runnel. 

Rõivatööstuses tekkivate jääkide taaskasutusse suunamiseks tarkvaralahenduse loonud Eesti idufirma platvorm pakub ühtlasi lahendust ka tekstiili- ja rõivatööstuses kasutatavate tekstiilmaterjalide kaardistamiseks ja jälgimiseks.

"Reverse Resources loob tarkvaralahendust, mis võimaldab jälgida materjaliringlust suurema pildina ja paneb aluse ringmajanduse efektiivsele toimimisele suures mastaabis," on Runnel varem kirjeldanud ettevõtte ideed portaalile bioneer.ee.

Kolm aastat tagasi sai idufirma Reverse Resources 150 000eurose stipendiumi H&M Foundationi organiseeritud konkursil Global Change Award. Selle toel valmis neil pooleteiseaastase uurimistöö järel raport, mis näitas, kuidas rõivatööstuse jääkide digitaliseerimine ja ringmajandusel põhinev lähenemine loovad tööstusharus uusi ärivõimalusi.

"Postcode Lottery Green Challenge" nimelisel konkursil pälvis 500 000eurose peaauhinna hollandlanna Anne Marieke Eveleens. Tema loodud lahendus aitab koguda jõgedest plasti enne kui see suunduks maailmamerre, seejuures ilma veesõidukite ning kalade liikumist takistamata.

Kolm ülejäänud finalisti Hollandist, USAst ja Suurbritanniast said 100 000eurose toetuse.

Kokku osales Hollandi heategevusliku postifirma korraldatud keskkonnasäästlike äriideede konkursil 845 ettevõtjat sajast riigist. "Konkurents oli väga tugev," kommenteeris Ann Runnel.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755