Autor: ITuudised.ee • 17. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tech Day 2018 vaatles tehnoloogia ja digitaalse revolutsiooni mõju, riske ning võimalusi

Foto: Andrei Ozdoba
13. septembril Tallinnas toimunud Eesti ühel suurimal tehnoloogiakonverentsil toodi kokku häid ideid, asjatundjaid ja lahendusi. Tech Day 2018 konverentsi peateemaks oli transformatsioon, mille raames vaadati tehnoloogia ja digitaalse revolutsiooni mõju, riske ning võimalusi ettevõtetele, ärisektorile ja ühiskonnale.

Möödunud neljapäeval toimus Tallinnas Hotell Olümpias Eesti üks suurimaid tehnoloogiakonverentse Tech Day 2018. Konverentsil esines ettekannetega mitmekümneid tehnoloogia, küberturvalisuse, juhtimise ja innovatsiooni eksperte üle Euroopa. Esinejad jagasid kogemusi oma erialavaldkondadest ja kaasa sai lüüa ka praktilistes töötubades ning aruteludes.

Seminari üks põnevamaid esinejaid oli Eesti Välisluureameti peadirektor Mikk Marran, kes rääkis, kuidas digitaliseerimine on kujundanud riigi ohupilti maailmast ja kuidas Välisluureametis ohte nähakse. Peadirektori ettekanne oli sedavõrd avatud, et turvalisuskaalutlustel keelati ettekande salvestamine kõigil kuulajatel.

Coop panga juht Margus Rink rääkis oma ettekandes, kuidas ligi 116 aastat vana ja pika traditsiooniga ettevõte on viimastel aastatel võtnud kasutusele terve rea tehnoloogilisi rakendusi ning sisenenud nüüdseks ka ülimalt digitaliseeritud pangandusturule, kuid poleks saavutanud tänast edu ilma inimpuudutuseta. „Coop on ühistu kaubandus ja selle põhijuurikaks on inimkapital – tehnoloogia on ainult täiendav faktor,“ sõnas Rink ettekande sissejuhatuses. Panga juht tõdes, et peaaegu iga tehnilise lahenduse või uuenduse populariseerimisel on suureks osaks olnud nende töötajate interaktsioon klientidega, mis saab määravaks, kas teenus võetakse omaks või mitte.

Eesti telekomettevõtte Elisa senisest kokkupuutest tehisintellektiga, rääkis Elisa telekomiteenuste valdkonna juht Mailiis Ploomann. „Tehisintellekt ei ole asi iseenesest, vaid töövahend ettevõtte strateegiliste eesmärkide saavutamiseks. See lugu on kindlasti alles oma esimeste peatükkide juures, aga oleme veendunud, et sisukord on meil suures piires paigas,“ rääkis Ploomann. Telekomteenuste valdkonna juhi sõnul tuleb ettevõtetel endale kõigepealt selgeks teha, mis ülesandeid tehisintellektiga lahendada soovitakse ja julgelt tasub partneritena kasutada Eesti start-up’e, kes valdkonda paremini tunnevad. „Samas tuleb mõista et ükski „AI“ ei ole karbitoode, mis maagiliselt ja iseseisvalt probleme tuleb lahendama. Tegemist on tõsise koostööprojektiga inimeste ja tehisintellekti vahel.“

Eestis küberturvalisusele spetsialiseerunud ettevõtte Clarifield Security tegevjuht Mehis Hakkaja tutvustas küberturvalisuse testimist red teamingu ja ohu jahtimisega. Maineka West Pointi sõjaväeakadeemia vilistlane jagas küberturvalisusest ja selle tagamisest sõjalugusid ning õpetlike näpunäiteid, et igapäevaseid toiminguid turvaliselt teostada. Näiteks tasub võimalusel alati aktiveerida kahe astmeline autentimine ja mitte kasutada sama parooli iga konto loomisel.

Santa Monica Networksi ja Elisa ärikliendi üksuse juht Margus Vaino sõnas, et tänavune konverents on olnud kindlat varasematest populaarsem ja seda suuresti tänu mitmekümnetele kõnelejatele erinevatest valdkondadest ning ettevõtetest. „Nimemuutuse läbinud ja ajaga aina suuremaks sirgunud konverentsilt võttis tänavu osa üle 500 inimese. Kui keegi sai siit kasvõi ühe või kaks tarkusetera, mille üle kodus mõelda, siis oleme meie oma tööd väga hästi teinud,“ kinnitas Vaino.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755