Autor: Indrek Kald • 18. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valmis Eesti esimene robotjurist

Automatiseeritud suhtlus veebilehel juristaitab.ee.
Foto: juristaitab.ee
Lõppenud nädalavahetusel osales Eesti Õigusbüroo häketonil #BaseCamp, kus valmis 48 tunni jooksul Eesti esimene robotjurist, mis aitab koostada inkassofirmade nõuetele vastukirju.

Robotjurist Juura toimib läbi messengeri keskkonna ning genereerib oma vestluskaaslasele vestluse lõpuks dokumendi, mille edastamisel inkassofirmale käivitub protsess, mis enamasti viib nõude vähendamiseni.

Sarnase põhimõttega esimene robotjurist maailmas loodi 2015. aastal Ühendkuningriigis. Roboti nimi oli DoNotPay (tõlkes: ÄraMaksa) ning see aitas vaidlustada parkimistrahve. Parkimistrahvid on Suurbritannias üks levinumaid probleeme, täpselt nagu inkassonõuded Eestis.??

Eesti Õigusbüroo tegevjuhi ning robotjuristi idee eestvedaja Artur Fjodorovi sõnul on inkassode kõrvalnõuded niivõrd suured, et 10 eurot võlgu olevalt inimeselt nõutakse koos kõrvalnõuetega 100 eurot.

"Kõige jahmatavam sealjuures on, et 85% inimestest ei vaidlusta kunagi oma nõudeid ja maksavad kogu nõutud summa," viitas ta viie aasta tagusele majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi analüüsile. "Tänaseks on mastaap kordades suurem," lisas Fjodorov.

Seetõttu teeb Fjodorovi murelikuks, et inimesed ei tea oma õigusi ega oska enda eest seista. "Inimesed on harjunud mõtlema, et juristi teenus on kallis ja nad ei suuda seda endale lubada ning samal ajal kasutavad inkassofirmad inimeste teadmatust ära. Meie aga ehitasime neile tööriista inkassole vastukirjade koostamiseks ning seda saab mugavalt ja täiesti tasuta kasutada," selgitas ta.

Juuraga saab suhelda Eesti Õigusbüroo kodulehel juristaitab.ee või Facebooki lehel vestluse aknas.

Eesti Õigusbüroo pakub 2017. a aprillist koostöös justiitsministeeriumiga kõigile Eestis tasuta ning soodustingimustel õigusabi. Abi saavad inimesed, kelle keskmine brutosissetulek jääb alla statistikaameti avaldatud keskmise brutosissetuleku 1,5kordsele määrale (s.o alla 1981,5 euro).

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755