Suurem koostöö Jaapaniga küberkaitse alal

Jüri Luik ja Itsunori Onodera
Eesti ja Jaapani kaitseministrid Jüri Luik ja Itsunori Onodera.

Eesti ja Jaapan tugevdavad küberkaitse alast koostööd, otsustati esimese Eesti kaitseministrina Jaapanit külastanud Jüri Luige visiidi käigus.

Visiidi raames kohtus Luik eile Jaapani kaitseväe side- ja infosüsteemide direktori kontradmiral Akira Ichidaga. Eesti ministrile esitleti ka Jaapani kaitseväe küberharjutusvälja ning demonstreeriti selle võimalusi.

"Jaapanil on väga muljetavaldav kompetents infotehnoloogia ja kübervaldkonnas. Eesti ja Jaapan otsustasid tugevdada küberkaitse alast koostööd, näiteks õppuste ja taristu kasutamise kaudu," ütles Luik pärast kohtumist.

Jüri Luik kohtus ka parlamendi riigikaitsekomisjoni esimehe Minoru Teradaga ja osales Jaapani rahvusliku kaitseuuringute keskuse korraldatud ümarlaual, kus aruteludes ekspertidega keskenduti peamiselt küberkaitsele ja Venemaalt lähtuvatele ohtudele.

Eestil on Jaapaniga tihe küberkaitsealane dialoog ning Jaapan on liitumas Tallinnas asuva NATO küberkaitsekoostöö keskusega. Jaapani kaitseminister Itsunori Onodera külastas Eestit selle aasta mais, visiidi käigus sai ta ülevaate suurõppusest Siil ning tutvus Ämari baasiga.

Täna Tokyos arutasid Eesti ja Jaapani kaitseministrid kahepoolse kaitsekoostöö ning rahvusvahelise julgeolekuga seotud küsimusi. "Eestil on Jaapaniga ühised väärtused ja sarnane arusaam täna maailmas valitsevatest julgeolekuohtudest. Sõjalised arengud Venemaal puudutavad nii Eestit kui Jaapanit - me võime asuda geograafiliselt eri piirkondades, kuid Venemaalt tulenevad julgeolekuohud on paljuski sarnased," ütles Luik.

"Meie riigid jälgivad murelikult Venemaa hoogsat sõjalist võimearendust ja massiivseid õppusi nagu oli seda hiljuti toimunud suurõppus Vostok. Lisaks aitab Jaapani ekspertiis meil paremini mõista Korea poolsaare arenguid," lisas ta.

Jaapan on üks olulisemaid NATO partnerriike, sellel suvel osalesid Jaapani mereväe laevad koos NATO laevadega Läänemerel läbi viidud õppusel.

Osale arutelus

  • Indrek Kald

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ITuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

OG ELEKTRA AS otsib IT KASUTAJATOE KONSULTANTI

OG Elektra AS

29. detsember 2018

Arvamused

Teabevara