Autor: Indrek Kald • 21. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Telia: gigabitine 4G kiirus on samm 5G suunas

Telia Eesti tehnoloogiadirektor Kirke Saar.
Foto: Julia-Maria Linna
Telia näitas Tallinna Tehnikaülikoolis konverentsi raames oma mobiilivõrgus allalaadimiskiirust, mis ületas 1Gbit/s piiri. Tulemus saavutati tavatingimusil ja -sagedustel töötavas 4G võrgus.

Telia Eesti tehnoloogiadirektor Kirke Saare sõnul tõestasid nad, et enam kui 1Gbit/s kiirus on võimalik kätte saada ka igapäevases 4G mobiilsidevõrgus. Selle tarbeks täiendati tehnikaülikooli teenindavat 4G tugijaama, mille tulemusena ulatub allalaadimiskiirus ligi 1100 Mbit/s ehk enam kui 1Gbit/s. Tulemuse saavutamiseks kasutati Ericssoni võrguseadmeid ja Sony nutitelefoni XZ2.

"Soovime näidata, et 4G tehnoloogia pakub oma järjepidevate arenduste toel inimestele piisavalt suuri andmesidekiirusi ja head kvaliteeti. Tavatingimustel ning muuhulgas teiste kasutajate poolt koormatud võrgus gigabitise kiiruse saavutamine on märgiline samm 5G suunas," märkis Saar.

"5G võrgu veelgi suuremad kiirused ja väiksem hilistumine mängivad kandvat rolli ennekõike seadmete omavahelises suhtlemises, muuhulgas lähitulevikus isesõitvate sõidukite kasutuselevõtus," lisas ta.

Augustis teatasid TTÜ ja Telia 5G-alase koostöö alustamisest, mille raames luuakse ülikoolilinnakusse nägemus tulevikulinnast ja seda toetavast taristust.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755