Autor: ITuudised.ee • 24. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TalTechi linnakus avatakse 5G pilootvõrk

Foto: Telia
Selle aasta lõpus avatakse tehnikaülikooli linnakus koostöös Telia ja Ericssoniga Eesti esimene 5G pilootvõrk, kuhu oodatakse ettevõtteid ja idufirmasid tulevikuteenuseid arendama ning uusi ärimudeleid testima.

„2016. aastal teavitasime koostöös Ericssoniga kavatsusest rajada Eesti Vabariigi 100. juubeliaastaks Stockholmi ja Tallinna esimene 5G võrk. Nüüd on saabunud aeg see lubadus täita,“ ütles Telia Eesti tehnoloogiadirektor Kirke Saar.

Saare kinnitusel katab loodav võrk ülikiire mobiilse andmesideühendusega terve TalTechi linnaku, võimaldades täiesti uute teenuste ja lahenduste arendamist.

„Eesmärk on luua 5G võrgu toel visioon sellest, kuidas parandab see samm meie elu ning kuidas toimib tipptehnoloogia abil üks tuleviku linn koos kõige sinna juurde kuuluvaga. Soovime näidata, kuidas liiklevad ja suhtlevad omavahel erinevad sõidukid, millist mõju avaldavad meie igapäevaelule targad majad ning milline näeb välja liikluspilt, kuhu on kaasatud isesõitvad autod, nutikad liiklusmärgid ja erinevate anduritega varustatud (liiklus)taristu. Usume, et uus tehnoloogia muudab meie elu turvalisemaks, mugavamaks ja efektiivsemaks ning seda nii kodus kui linnaruumis,“ selgitas Saar.

Ericssoni Põhja- ja Kesk-Euroopa kliendisuhete üksuse juhataja Per Narvingeri sõnul näitab 5G pilootvõrgu rajamine TalTechi linnakusse Ericssoni pühendumist juhtida koos oma partneri Teliaga Eestis toimuvat innovatsiooni ja digitaliseerimist. „Ühtlasi tähistab kõnealune 5G projekt olulist sammu selle suunas, et tulla Eestis välja esimeste kommertskasutuseks mõeldud 5G teenustega.“

Tallinna Tehnikaülikool on tänaseks valmis ehitanud autonoomselt sõitva Iseauto, millest saab üks esimesi koostööprojekte, mida asutakse ühiselt 5G testvõrgu toel edasi arendama. Koostöö järgmine samm on näidata juba 2019. aastal, kuidas Iseauto 5G tehnoloogia toel liikleb ning seejuures ümbritseva taristuga suhtleb.

„Koostööprogrammi üks eesmärk on käivitada TalTechi linnakus 5G võrk ning luua keskkond, kus ettevõtted ning idufirmad saavad koos ülikooliga arendada ja testida uusi tooteid ja teenuseid,“ selgitas TalTechi infotehnoloogia teaduskonna dekaan Gert Jervan. „Loodaval targa linnaku testplatvormil saavad ettevõtjad teadlaste abiga arendada uusi ärimudeleid, mis oleksid võimalikud uudses ja ülivõimsas 5G võrgus. Siia on oodatud oma uusi tooteid, teenuseid ja ärimudeleid arendama kõik huvitatud ettevõtted, et saada osa 5G tehnoloogia pakutavatest võimalustest ja üheskoos digitaalset elukeskkonda edasi viia,“ kinnitas Jervan

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755