Autor: Indrek Kald • 26. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kutsekoolilt soovitakse enam digipädevust

Valgamaa kutsehariduskeskuse noorte võidukas digiidee: laotööd lihtsustav rakendus.
Foto: samsungdigipass.ee
Noored ootavad kutsekoolidelt praegusest enam õppurite digipädevuste arendamist, selgus ametikoolide õpilaste koolitusprogrammi avamisel tutvustatud uuringust.

Uuringu läbiviija, Idea uuringujuhi Mauri Söödi sõnul väitis viiendik vastanuist, et nad tulevad kõigi vajalike digipädevustega hästi toime. "Eraldi võib välja tuua, et koolidelt oodatakse veebis autoriõiguste järgimise ja digiriskide maandamisoskuste arendamist," ütles ta.

Koolitusprogrammi Samsung Digi Pass juhi, Tallinna Ülikooli haridustehnoloogia vanemteaduri Mart Laanpere sõnul on muutumas ka digioskuste sisu. "Tekstitöötluse ja tabelarvutuse asemel eeldatakse noorelt tööotsijalt infootsingu, digisuhtluse, koostöö, sisuloome ja probleemilahenduse võimekust," selgitas ta.

Ligi 450 õpilast ja vilistlast hõlmanud uuringust ilmnes, et enim tunnevad õppurid puudust praktiliste oskuste omandamisest.

Vaid 8% vastanuist leidis, et tulevad kõigi karjääriks oluliste sotsiaalsete pädevustega hästi toime. "Oskust veenvalt esineda ja oma ideid müüa oodatakse kutsekoolidelt senisest enam," lisas Sööt.

Samsungi Eesti juhti Toomas Tiitsu sõnul on programm loodud pakkumaks lahendust noorte töötuse probleemile Eestis. "Koolilõpetajad ei vasta tööandjate nõuetele ning haridus- ja koolisüsteemi poolt pakutav erineb oluliselt tööjõuturul nõutavast. Seetõttu on noortel raske pääseda välja surnud ringist: puudub töökogemus – tööd ei saa, ei saa tööd – ei teki töökogemust," märkis ta.

"Samsung Digi Pass programm tuleb siin appi, andes kutsekoolide õpilastele meeskonnas oma idee kallal töötamise kogemuse ning samas ka tänasel tööturul olulised oskused digimaailmas toimetamiseks," selgitas Tiits.

Programmi avamisel pidas noortele inspiratsioonikõne ka YouTuber Victoria Villig, kelle sõnul on noorte tulevik nende enda kätes ning haridust saab interneti abil omandada kogu elu jooksul vastavalt vajadusele.

Esimene koolitusmoodul toimub oktoobri lõpus Tallinna Ülikoolis. Koolituse lõpus saavad osalejad spetsiaalsed digitaalsed passid, mis on tõestus tulevasele tööandjale värskelt omandatud oskustest ja kogemustest.

Neljakuuline koolitusprogramm Samsung Digi Pass on suunatud kutsekooliõpilastele vanuses 14–20 eluaastat. Programmi ajal töötab iga osalejate meeskond koos mentoriga noorte endi välja pakutud tarkvaradisaini projektiga, mille eesmärk on aidata valmistuda paremini ette tulevaseks töökohaks. Programmis osalema saab kandideerida 5. oktoobrini.

Noortele mõeldud programmi on Samsung Electronics Baltics töötanud välja koos Tallinna Ülikooli ja Noorteühenduste Liiduga.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755