Autor: Indrek Kald • 28. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elisa toetab kümneid tuhandeid IoT seadmeid

Elisa tehnoloogiaüksuse juht Toomas Polli.
Foto: Elisa
Eile avas Elisa oma võrgus viimase aasta jooksul maailmas enim arendatud asjade interneti tehnoloogia NB-IoT, mis lubab teha igapäevaelu palju nutikamaks.

Eestis esialgu ainsana pakub Elisa NB-IoT (narrowband internet of things) võrgutehnoloogiat oma äriklientidele, mis võimaldab kahesuunalist suhtlust seadme ja lõppkasutaja vahel.

Elisa ärikliendiüksuse juhi Margus Vaino sõnul on konkureerivate lahendustega võrreldes NB-IoT kõrgema kvaliteedi ja turvalisusega. "Tehnoloogia sobib igapäevaelus kasutamiseks näiteks kõikvõimalike näitude edastamiseks – vesi, gaas, elekter ning lisaks ka suitsuandurites, turvaseadmetes, põllumajanduses, targa linna lahendustes ja logistikas," rääkis ta.

NB-IoT tehnoloogia võimaldab ühendada mobiilsidevõrguga väga suurt hulka seadmeid, mis omakorda saavad suhelda internetiga. Sellest tuleneb ka lahenduse eestikeelne nimetus – asjade internet.

Elisa tehnoloogiaüksuse juht Toomas Polli ütles, et viimase aasta jooksul on tootjad asunud arendama hulgaliselt NB-IoT mooduleid ja trend on hüppelises tõusus. "NB-IoT tehnoloogia võimaldab ühendada seadmed võrku energiatõhusalt ja edastada andmeid madalate signaalitugevuste juures, mis tähendab, et neid saab edukalt kasutada asukohtades nagu näiteks maa alused keldrid või kanalisatsioonikaevud, kuhu tavaline 3G ja 4G leviala ei ulatu," lisas ta.

Näiteks tänavu mais koostöös FlyDog Solutionsiga tehtud katsetustes suutsid NB-IoT seadmed 1,5 meetri sügavusel maa all kanalisatsioonikaevus edastada reaalajas andmeid vee taseme kohta ja visualiseerida neid veebis. Äripäeva Raadio äritehnoloogia saates räägiti sellest 9. juulil ka pikemalt, kuula SIIT.

NB-IoT puhul on tegemist litsentseeritud sagedusel toimiva tehnoloogiaga, mis tagab seadmetele alati reserveeritud kanali, aga oluliselt laiema katvusega kui olemasolevad mobiiltehnoloogiad. Just see võimaldab teenuse kättesaadavuse ja erinevate andurite kasutamist maa all või näiteks süvistatuna asfaldisse. Need on NB-IoT tehnoloogia olulised eelised teiste sarnaste lahenduste ees.

"Madalal sagedusel töötavad seadmed sobivad kasutamiseks tingimustes, kus andmeedastuse maht ei ole suur, aga oluline on tagada võimalikult madala energiakuluga andmeedastus. See tagab seadmetele enam kui 10aastase tööea ilma välise energiaallikata," selgitas Toomas Polli.

Elisa kinnitusel on nende ärikliendiüksus avatud kõigile koostöövormidele nii ettevõtete kui idufirmadega, et leida uusi lahendusi NB-IoT rakendamiseks.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755