Autor: Indrek Kald • 1. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elisa ootab äri kasvatamise väljakutseid

Elisa äriarenduse osakonna juht Merli Üle.
Foto: Elisa
Elisa Eestil algas täna esmakordne projekt Äritex, mille raames oodatakse ettevõtetelt probleemide ehk väljakutsete kirjeldusi, mida saaks tehnoloogia abil lahendada. Prototüüp luuakse Robotexil.

"Otsime konkreetseid ärilisi väljakuteid, mis takistavad Eesti ettevõtjal enda äri kasvatamast. Töötame koos ettevõtte endaga välja prototüübi selle väljakutse lahendamiseks. Soovime pakkuda eelkõige toetada väikeste ja keskmise suurusega ettevõtete kasvu läbi Elisa ja meie teiste Eesti suurettevõtetega saadud kogemuste läbi," selgitas Elisa äriarenduse osakonna juht Merli Üle.

Ühe varasema sarnaselt püstitatud probleemi lahenduse näitena tõi Elisa välja jäätmekäitlusfirma Ragn Sellsi. Nimelt sai Ragn Sells tihti klientidelt kaebusi, et konteiner on tühjendamata. Kaebuste vältimiseks ning tehtud töö tõestamiseks tuli töötajail teha igast tühjenduskorrast foto. See võttis aega, kuna pilt tuli ka arhiveerida. Samuti oli aeg-ajalt raske määrata täpset asukohta, kuna aadress võib olla ebamäärane näitaja. Lisaks oli Ragn Sellsil soov siduda lahendus konkreetse teenusega, nt tühjendamine kord kuus kindla tasu eest.

Elisa paigaldas konteineritesse bluetooth-ühendust kasutavad sensorid, mis saadavad infot prügiautodes olevatele nutiseadmetele. See teave on kättesaadav Ragn Sellsi rakenduses.

Lisaks protsesside efektiivistamisele aitas lahendus avastada planeerimata või pahatahtlikke konteinerite liigutamisi, sh ennetada nende vargust.

Ettevõtete väljakutsetele Elisa palju kriteeriume ei sea, mida konkreetsem, seda parem. "Palume ettevõtjatel mõelda ning võimalusel ka meiega jagada selle probleemi mõju nende ettevõttele, nt kui tihti esineb, kui suurt hulka töötajaid mõjutab ja millist rahalist mõju omab," selgitas Merli Üle.

Projekti raames luuakse töötav prototüüp novembri lõpus ja detsembri alguses toimuva Robotexi ajal. Ideaalne, kui seejärel saab ettevõte uue lahenduse kasutusele võtta, lisas Üle.

Pikemalt räägib Merli Üle uuest projektist tänases Äripäeva raadio äritehnoloogia saates kl 13, mis on järelkuulatav SIIT.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755