Autor: Indrek Kald • 2. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Algas konkurss Ustus Aguri stipendiumile

Tehnikateadlane ning informaatik Ustus Agur.
Foto: Geni.com
Infotehnoloogia ja telekommunikatsiooni liit ning Hariduse Infotehnoloogia sihtasutus kuulutasid välja konkursi Ustus Aguri nimelisele stipendiumile, mis on mõeldud doktoriõppe tudengitele.

Ustus Aguri 2000eurone stipendium on ette nähtud ühe doktorandi õppe toetamiseks informatsiooni- ja kommunikatsioonitehnoloogia (IKT) valdkonna õppekaval.

"Tehnikateadlane ja informaatik Ustus Agur oli igas mõttes Eesti infoühiskonna teerajaja, kes pani aluse ka Eesti IT-oskusõnavarale," selgitas ITLi tegevjuht Jüri Jõema. "Ustur Aguri nimelise stipendiumiga tunnustab ITL tema silmapaistvat panust," lisas ta.

Üks kriteeriume, mille alusel stipendiaat välja valitakse, on doktoritöö teema oodatav mõju infoühiskonna arengule. Stipendiumitaotlus tuleb esitada hiljemalt 24. oktoobril.

Stipendiumi annavad ITL ja HITSA välja IT Akadeemia programmi raames. IT Akadeemia on Eesti riigi, ülikoolide ja IKT-sektori ettevõtete koostööprogramm IKT kõrghariduse kvaliteedi ja konkurentsivõime tõstmiseks ning valdkonna jaoks vajaliku tööjõuressursi tagamiseks.

Ustus Agur (1929–97) oli Eesti tehnikateadlane ja informaatik. Ta lõpetas 1951 polütehnilise instituudi (tänane TTÜ) mehaanikateaduskonna elektrimasinate- ja aparaatide eriala elektriinsenerina cum laude. Teaduskraadi kaitses 1962 Leningradi elektrotehnika instituudis elektriajamite modelleerimise teemal.

Ustus Agur oli TTÜ õppejõud 1951–77, sh 1966–77 elektronarvutite kateedri juhataja. Aastail 1978-80 oli ta Eesti informatsiooni instituudi teadusdirektor, 1980–90 direktor. 1991–97 töötas ta informaatikafondi tegevdirektorina. 1993 asutas Ustus Agur ajakirja Arvutimaailm ning oli kuni 1996. aasta lõpuni selle peatoimetaja. 

Ta on avaldanud üle 500 publikatsiooni. Ustus Aguri järgi on nimetatud büroohoone Tallinnas Ülemiste Citys aadressil Lõõtsa 8.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755