Autor: Indrek Kald • 2. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ühine kontsert liitis muusikud 300 km kauguselt

Kahes erinevas Eesti otsas toimunud kontserdil esinesid sünkroonis pianist Mihkel Poll, kitarrist Jaak Sooäär, trummar Tanel Ruben, tšellist Henry-David Varema ja laulja Laura Põldvere.
Foto: Elisa
Esmaspäeval andsid ühise kontserdi muusikud, kes asusid Tallinnas ja Setomaal ehk teineteisest 300 km kaugusel, kasutades selleks 5G-võrku ning viitevaba heli- ja videoülekande tehnoloogiat LoLa.

Rahvusvahelise muusikapäeva kontserdi muusika- ja teatriakadeemia kammersaalis Tallinnas ja Seto Talumuuseumi Tsäimajas Värskas korraldasid EMTA ning Elisa.

Kontsert sai teoks tänu 5G-võrgule ja mullu talvel Elisa 5G-konkursi võitnud tehnoloogiale LoLa (Low Latency Audio Visual Streaming System). Koos võimaldavad need reaalajas edastada nii kvaliteetset heli ja videopilti, et teineteisest suurte vahemaadega eraldatud muusikud saavad koos kontserte anda või proove teha.

EMTA loometegevuse ja välissuhete prorektori Henry-David Varema sõnul saavad tänu LoLale üksteisest isegi kuni 5000 kilomeetri kaugusel paiknevad muusikud reaalajas koos musitseerida. "LoLa võimaldab parimat võimalikku heli- ja videopildi kvaliteeti, mida ei suuda praegusel momendil pakkuda mitte ükski teine ülekandetehnoloogia," lausus Varema, kes oli ka üks kontserdil esinenud muusikuist.

Prorektori sõnul on LoLa suurepärane töövahend, mis vähendab erinevatest riikidest pärit muusikute logistilisi probleeme, võimaldades teha proove enne ühisesinemisi.

"Kuigi tänane sündmus leiab aset Eesti piirides, on see suhteliselt väikesena näiv vahemaa tegelikkuses ligilähedane distantsiga Tallinnast Peterburi, Riiga või Tamperesse ning tänu sellele saavad kontserdist osa kaks erinevat publikut Eestis," sõnas ta.

LoLa tehnoloogia lubab teatud tingimustel isegi ühist salvestamist ja samuti võimaldab tehnoloogia läbi viia virtuaalseid meistriklasse, kus noortele muusikutele annavad videosilla vahendusel erialatunde hinnatud õppejõud teistest riikidest.

EMTA IT-juht Innar Järva sõnas, et 5G-võrk on esimene mobiilne lahendus, mis on piisavalt kiire ja väikse viite ehk hilistumisega, et muusikud võiksid seda koos LoLa tehnoloogiaga kontsertettekanneteks kasutada.

Elisa tehnoloogiaüksuse juhi Toomas Polli sõnul polnud 1. oktoobri kontserdi puhul fookuses lihtsalt tehnoloogia, vaid lahendus, kus tehnoloogia ja elamus said kokku liidetud. "5G ei paku mitte ainult suuremaid kiirusi, vaid avab uusi uksi paljudes eluvaldkondades. Koos LoLaga saime täna demonstreerida uusi võimalusi elamuste edastamiseks ja miks mitte ka kogemiseks," kinnitas ta.

Polli sõnul on Elisa 5G-konkursist teostuse leidnud LoLa konkreetne näide sellest, et läbi ideede hakkab 5G elama ning jõuab ka kaugematesse Eesti nurkadesse.

"Muusika- ja teatriakadeemia on hea näide sellest, et suurepärase koostöö jaoks ei pea ülikool tingimata olema seotud tehnikaga. Tehnoloogia peab olema kättesaadav ka loomeinimestele," kinnitas Polli.

Kahes erinevas Eesti otsas toimunud kontserdil esinesid sünkroonis pianist Mihkel Poll, kitarrist Jaak Sooäär, trummar Tanel Ruben, tšellist Henry-David Varema ja laulja Laura Põldvere.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755