Autor: Indrek Kald • 4. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Robotex toimus esmakordselt Colombias

Eesti Robotex jõudis Lõuna-Ameerikasse.
Foto: Robotex International
Eestist alguse saanud robootikaüritus Robotex toimus esimest korda Lõuna-Ameerikas Colombias, juba järgmisel aastal tahetakse seal teha Ladina-Ameerika suurim robootikafestival Robotex LatAm.

Robotex jõudis Colombiasse septembri keskel, pakkudes riigi suuruselt teise linna Medellini tehnoloogiahuvilistele võimaluse näidata oma oskusi mehhaanikas ning programmeerimises. Robotexi ja Colombia ettevõtte Kinetics korraldatud kahepäevase ürituse raames võistlesid 25 meeskonda viiel alal.

"Eriti hea meel on meil selle üle, et ligi pooled Colombias osalenud võistlejatest olid tüdrukud, kusjuures mitu tiimi koosnesid ainult naissoost mentoritest ja õpilastest," kommenteerib Robotexi rahvusvaheliste suhete juht Sander Gansen.

Ühe võistluse eesmärgiks oli luua autonoomne robot, mis suudab järgida joont ja ületada erinevaid takistusi võimalikult kiire ajaga. Teine - nn FolkRace - eeldas aga, et võistkond ehitab roboti, mis suudab sõita võidu teiste omasugustega, eesmärgiga teha enim ringe. Robotid võistlesid üksteise vastu ka sumolahingus, kus iga meeskond püüdis oma vastase robotit ringist välja lükata.

Viimane võistlus - Robotexi meisterlik väljakutse (Robotex Master Challenge) - nõudis aga meeskondadelt eriti suurt nutikust, kuna nad pidid kohapeal ilma mentorite abita ehitama roboti, mis suudaks lahendada põllumajandusega seotud reaalmaailma probleemi.

Lisaks toimus Medellinis ettevõtlusvõistlus Entrepreneurship Challenge, mille eesmärk oli aidata varase faasi robootika idufirmasid.

Kolm parimat meeskonda igas kategoorias viisid koju rahalised auhinnad. Esikoha tiim sai ka tasuta pääsme Robotex Internationalile ehk Robotexi põhisündmusele Eestis, mis toimub novembri lõpus Tallinnas.

Robotex meeskond loodab, et ürituse Colombiasse viimine aitab sealseil noortel saada ettevalmistus tulevasteks ühiskondlikeks muutusteks, mis tulenevad selliste valdkondade arengust nagu andmetöötlus, masinõpe, robootika ja autonoomsed sõidukid.

Robotexi võistluste koordinaator Priit Noraki sõnul tulebki täna inimesi "ümber õpetada", kuna robotid jätkavad üha kiiremini madala kvalifikatsiooniga töökohtade asendamist.

Colombia Robotexi korraldajad loodavad, et ürituse edukus on hea ettevalmistus suuremaks sündmuseks 2019. aasta juunis, mil leiab aset Ladina-Ameerika suurim robootikafestival Robotex LatAm. Täpsemalt on plaan järgmise aasta sündmuse raames korraldada rohkem võistlusi ning töötube. Samaaegselt toimuva ettevõtjatele suunatud konverentsi üheks peaesinejaks on Angry Birdsi kaudu tuntud Soome ettevõtja Peter Vesterbacka.

"Meie seekordne idee oli kohale meelitada esmased robootikahuvilised, et neile Robotexi kontseptsiooni esmakordselt tutvustada," märkis Sander Gansen. "Kahe kuni kolme aasta jooksul tahame olla Colombia suurim tehnoloogiaüritus ning panna seeläbi alguse sealsele startup-ökosüsteemi tekkele just tuleviku tehnoloogiate valdkonnas," lisas ta.

Ganseni sõnul käivitatakse nii Eestis kui mujal veel liiga vähe robootika ja kõrgtehnoloogia ettevõtteid ning see valdkond vajab suuremat tuge. "Kümne aasta jooksul tahame aidata luua 50 000 uut robootikaettevõtet," kinnitas ta.

Tallinnast alguse saanud Robotexi laienemine maailmas aitab Eestisse meelitada talente, keda on siia vaja selleks, et kiiresti arenev IT ja robootikariik suudaks jätkata tänaseks alguse saanud kasvu, lisas Gansen.

Robotex sai alguse 2001. aastal Eestis, ülikooliprofessorite poolt korraldatud väikese võistlusena ning on sellest ajast alates kiiresti laienenud. Robotexi organisatsioon korraldab nüüdseks üritusi 16 riigis, sealhulgas Hiinas, Indias ja USAs.

Robotex International on maailma suurim robootikafestival, mis toob kokku tuhanded insenerid, ettevõtete juhid, üliõpilased ja pered, kes tulevad nädalavahetuse vältel osa saama robotite võistlustest, tehnoloogianäitusest, ettevõtjatele suunatud konverentsist ja töötubadest.

Robotex International 2018 põhiüritus toimub Eestis 30. novembrist 2. detsembrini Tallinnas. Robootikasündmust Robotex International 2018 korraldab MTÜ Robotex koos partneritega, sh Starship, Startup Estonia, Taxify, Elisa, Tallinna linnavalitsus, EAS, USA saatkond, Tallinna tehnikaülikool ja Tartu ülikool.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755