Autor: Indrek Kald • 8. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Helmes ostis Valgevenes 250 töötajaga firma

Solbegsofti asutajad Dmitry Pytko ja Pavel Mironchik ning Helmese suuromanik Jaan Pillesaar.
Foto: Helmes
Eesti üks suuremaid tarkvarafirmasid Helmes omandas enamusosaluse 250 töötajaga Valgevene IT-ettevõttes SolbegSoft, mis enamiku käibest saab USAst.

Enamusosaluse müüsid Helmesele senised asutajad, kes jäävad kaasomanikeks ja jätkavad ettevõtte juhtimist. Samuti saavad neist Helmese partnerid.

Helmese juhi Jaan Pillesaare sõnul valiti investeeringu tegemiseks erinevate võimaluste vahel just SolbegSoft, sest ettevõtte juhtkond on kiire kasvu juhtimisel olnud silmapaistvalt hea. "Kuna meie oskusteave ja müügivõimalused täiendavad teineteist, siis loob liitumine mõlema ettevõtte seisukohast täiendavaid võimalusi," märkis ta.

"Helmese poolt vaadatuna saame tugeva kohaloleku USA turul. Ühisel ettevõttel on üle 550 töötaja, mis teeb lihtsamaks suurtes ja maailma muutvates projektides osalemise," lisas Pillesaar.

Helmese finantsjuhi ja partneri Andres Kaljo sõnul on SolbegSoft finantsiliselt tugev ja kiire kasvuga ettevõte, mille käibest enam kui 70 protsenti tuleb USA turult. SolbegSoftil on kontorid USAs, Valgevenes ja Indias.

"SolbegSofti tehing on esimene suurem samm Helmese pikaajalistes kasvuplaanides," sõnas ta. "Tegeleme igapäevaselt tegevuse laiendamisega välisturgudel ning lähiaastatel on plaanis veel sarnaseid ostutehinguid," kinnitas Helmese finantsjuht.

Konkurentsivõime seisukohast on tarkvarateenuste valdkonnas ettevõtte suurus Kaljo sõnul oluline. "Rahvusvahelised kliendid võtavad tõsisemalt koostööpartnereid alates 500-1000 töötaja suurusjärgust. Neile on oluline lisaks teenuse kvaliteedile ka teenusepakkuja võimekus kiiresti suuri meeskondi välja pakkuda, stabiilsus ja jätkusuutlikkus," selgitas ta.

SolbegSofti juhi Pavel Mironchiku sõnul võidab ettevõte tänu Helmesega liitumisele uusi kasvuvõimalusi ning saab kasutada Helmese poolt väljatöötatud tarkvaratiimide juhtimise mudeleid.

Mais käivitas Helmes optsiooniprogrammi, millega loodi ettevõtte pikaajalistele töötajatele võimalus saada uuteks aktsionärideks. SolbegSofti enamusosaluse omandamisest saavad kasu seega ka optsiooniprogrammi kaasatud töötajad.

Helmese ja SolbegSofti hinnanguline konsolideeritud käive on peale liitumist 35 miljonit ning EBITDA viis miljonit. Liidetud ettevõtte suuremad kliendid on OECD, Solera, Kühne+Nagel, Telia, SEB jpt.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755