Autor: Indrek Kald • 8. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigikogu arutab geoblokki keelavat seadust

Geobloki rakendamine Youtube´is.
Foto: youtube.com
Riigikogu majanduskomisjon arutas asukohapiiranguid ehk geoblokeeringut keelustavat seadust ning saatis selle teisele lugemisele. Seaduse jõustumisel paraneb tarbijate ligipääs eeskätt turismi- ja meelelahutusteenustele.

Eelnõuga tarbijakaitseseadusesse tehtavate täienduste tulemusel ei ole ettevõtjatel lubatud Euroopa Liidu siseturul eristada kliente nende kodakondsuse, elu- või asukoha põhjal.

Majanduskomisjoni esimees Sven Sester osutas, et kui ettevõtjad soovivad teisest ELi riigist pärit kliendi suunata eraldi veebilehele, tuleb selleks edaspidi eelnevalt nõusolek saada. Ta märkis, et geobloki määrus ei kohusta kaupa tarnima kõikjale Euroopa Liidus, kuid määruse järgi pole lubatud seada kaupade või teenuste kättesaadavusele kodakondsuse, elukoha või asukoha alusel erinevaid üldtingimusi.

"Ootuste järgi on määrusel vahetu positiivne mõju umbes 100 000 Eesti tarbijale, kelle ligipääs kaupadele ja teenustele peaks paranema," ütles Sester. Ta lisas, et ennekõike võiks paraneda ligipääs turismi- ja meelelahutusteenustele, mille puhul on geoblokeering kõige levinum.

Määruse eesmärk on, et Euroopa Liidu siseturul ei diskrimineeritaks kliente hindade ega müügi- või maksetingimuste poolest, kui nad soovivad osta tooteid või tarbida teenuseid teisest liikmesriigist.

Määrus käsitleb ka elektroonilisi teenuseid, nagu pilveteenused, andmeaidandus, veebimajutus, otsingumootorid ja internetikataloogid. Määrus ei kohaldu meediateenustele, mille peamine sisu on autoriõigustega kaitstud teoste vms materjali kättesaadavaks tegemine.

Eelnõuga määratakse geobloki määruse rakendus- ja järelevalveasutuseks tarbijakaitseamet.

Majanduskomisjon saatis seaduselnõu riigikogu täiskogu istungile teisele lugemisele 17. oktoobril. Nn geobloki määrus jõustub 3. detsembril.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755