Autor: Indrek Kald • 9. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Digikonverents toob Tallinna hulga ministreid

Luksemburgi peaminister Xavier Bettel, Eesti valitsusjuht Jüri Ratas ja Prantsusmaa president Emmanuel Macron mullusel digitippkohtumisel Tallinnas.
Foto: Raul Mee
Järgmisel nädalal toimuv digitippkohtumine Tallinn Digital Summit toob Eestisse mitmed oma riigis IT-valdkonna eest vastutavad ministrid Aasiast, Lõuna-Ameerikast ja Okeaaniast.

Tallinnas 15.-16. oktoobril toimuva tippkohtumise fookuses on tehisintellekt ja üleilmne andmekaubandus ning nende kasutusvõimalused ja väljakutsed riigivalitsemises, ettevõtluses ning terves ühiskonnas.

Konverentsil osalevad digimeelsete riikide IT- ja digivaldkonna ministrid, ettevõtjad ning uuendajad. Kohtumisel esitlevad maailmatasemel mõttekojad - The McKinsey Global Institute, The Lisbon Council, Centre for Public Impact ja European Centre for International Political Economy - esmakordselt tehisintellekti ja globaalse andmekaubanduse teemalisi mõttepabereid ja uuringutulemusi.

Peaminister Jüri Ratase sõnul peavad riigid tehisintellekti tulevikku puudutavates küsimustes tegutsema juba täna. "Tehisintellektiga seonduv on väga kiirelt kasvav valdkond, mille arendamine pakub huvi väga paljudele infotehnoloogiamaailma tippudele. Me ei saa jääda ootama ning jätta neid arenguid juhuse hooleks. Peame looma nii õigusliku raamistiku kui ka ühtsed eetika ja tehnoloogia nõuded, mis innustaksid valdkonnaga tegelema, kuid tagaksid ka turvalisuse ja usalduse," selgitas ta.

Tippkohtumisel Eestit esindav ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Rene Tammist ütles, et Eesti riigi eesmärgiks on juhtida rahvusvahelist diskussiooni tehisintellekti õiguslike küsimuste osas.

"Iga inimene, kes kasutab Google’i otsingumootorit või suhtleb Facebooki vahendusel, on kokku puutunud tehisintellekti rakendustega. Tehisintellekti kasutamine uute toodete ja teenuste väljatöötamisel loob pidevalt võimalusi. Innovatsioonile vajaliku ruumi tagamiseks on riikide kohustus luua ettevõtjatele selge õiguslik raamistik, pidades samas silmas privaatsuse ja eetilisuse küsimusi, mis uute tehnoloogiate kasutuselevõtul kerkivad," ütles ta.

Digitippkohtumisel osalevad Euroopa Komisjoni asepresident Andrus Ansip, Läti peaminister Māris Kučinskis, Iirimaa digiminister Denis Naughten, Lõuna-Korea sise- ja ohutusminister Kim Boo Kyum, Rootsi digitaalarengu minister Peter Eriksson, Singapuri kommunikatsiooni- ja kommunikatsiooniminister Janil Puthucheary, Taani avaliku sektori innovatsiooni minister Sophie Løhde, Uus-Meremaa digivalitsemise minister Megan Woods, Ühendkuningriigi digitaal-, kultuuri-, meedia- ja spordiminister Jeremy Wright, Jaapani teadus- ja tehnoloogiapoliitika riigiminister Takuya Hirai, Uruguay asetööstusminister Guillermo Moncecchi, Leedu asemajandusminister Elijus Čivilis ning Saksamaa parlamentaarne riigisekretär sise-, ehitus- ja kogukondade ministri juures Günter Krings.

Peaminister Jüri Ratase juhitavasse Eesti delegatsiooni kuuluvad ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Rene Tammist, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi side ja riigi infosüsteemide asekantsler Siim Sikkut, riigikantselei digiinnovatsiooni nõunik Marten Kaevats ning Eesti IT ettevõtjad.

The McKinsey Global Institute’i juht James Manyika esitleb värske uurimistöö tulemusi tehisintellekti mõjust majandusele, ühiskonnale ja tööjõuturu väljakutsetele tulevikus. Samuti esitleb ta osalejatele prognoose, kuidas tehisintellekt tulevikus tööturgu mõjutab ning kuidas riigid peaksid sellega kohanemiseks ette valmistuma.

Brüsselis tegutseva mõttekoja The Lisbon Council asedirektor ja teadur Luukas Ilves teeb ettekande ning viib läbi ümarlaua diskussiooni tehisintellekti ajastu ohutuse ja turvalisuse kohta. Eesmärk on arutada, kuidas poliitikakujundajad, ettevõtjad ja teadlased saaksid tagada tehisintellekti julgeolekut kaitstes põhiväärtusi ja õigusi. Ilves tutvustab osalejatele ka ülevaadet riiklikest strateegiatest ja rahvusvahelistest algatustest ohutuse ning julgeoleku vallas.

Mõttekoja Centre for Public Impact teadur Danny Buerkli esitleb uuringut tehisintellektil põhinevast valitsemisest ning tutvustab viite praktilist põhimõtet, mis võiksid valitsusi motiveerida tehisintellekti kasutusele võtma.

Ministrite andmekaubanduse teemalisel arutelul teeb ettekande mõttekoja European Centre for International Political Economy teadur Hosuk Lee-Makiyama.

Tippkohtumise avasessioonil kõnelevad Google’i tehisintellekti uuringute juht Greg Corrado ja uuringutega tegeleva vabaühenduse OpenAI strateegiajuht Jack Clark.

Kohtumise teaduspartnerid on McKinsey äri- ja majandusuuringute haru McKinsey Global Institute (MGI), Boston Consulting Groupi loodud sihtasutus Centre for Public Impact (CPI) ning mõttekojad Lisbon Council ja European Centre for International Political Economy (ECIPE).

Tallinna digitaalne tippkohtumine on jätk Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise ajal toimunud digikohtumisele Tallinn Digital Summit 2017. aasta septembris, mis tõi kokku ELi riigipead ja valitsusjuhid. Kohtumine näitas riikide huvi ja ka vajadust digiteemalise arutelu järele rahvusvahelisel tasemel.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755