Autor: ITuudised.ee • 16. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Norra toetab 27 miljoniga Eesti tööstuse ITd

15. oktoobril toimus Eesti-Norra koostööprogrammi "Green ICT" infoseminar.
Foto: EAS
Norra riik toetab programmi "Green ICT" raames innovatsiooni Eestis 27 miljoni euroga, millest suur osa läheb digitaalsete lahenduste kasutuselevõtuks tööstusettevõtteis, et muuta need tootlikumaks.

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Rene Tammisti sõnul on Eesti-Norra koostööprogrammi puhul oluline, et toetatakse eelkõige innovatsiooni tööstuses - seega digitaalseid lahendusi, mis muudavad Eesti tööstuse tootlikumaks ning edendavad rahvusvahelist koostöövõimet ning ressursisäästu.

"Programm suunab ettevõtjaid välja töötama piiriüleseid ühislahendusi ning teisalt toetab tööstuspoliitika rohelise raamatu eesmärki tõsta tööstussektori lisandväärtus vähemalt Euroopa Liidu keskmisele tasemele aastaks 2030," märkis ta.

Norra suursaadiku Cecilie Willochi sõnul on "Green ICT" programm Eestis nende toetusprogrammide hulgas suurim. "Norral on sellele programmile kõrged ootused nii innovatiivsuse osas kui ka Eesti ja Norra ettevõtete koostöö osas," lisas ta.

EASi juhatuse liige Sigrid Harjo ütles, et programmis "Green ICT" toetatakse kolme valdkonna ettevõtlusprojekte. "Esiteks tööstusinnovatsioon, siia alla kuulub näiteks protsesside digitaliseerimine ja suurandmete kasutamine. Teiseks IKT lahenduste kasutamine IT sidusvaldkondades nagu transport või energiamajandus ning kolmandaks tervisetehnoloogiate arendus," loetles ta.

"Rõhk on uute toodete ja teenuste arendamisel ning tööstusettevõtjate tootmisprotsesside digitaliseerimisel. Koostööprogrammi käigus aitame ettevõtet uute partnerite otsingul läbi kontaktiotsingu ning EAS nõustab kõiki huvilisi nii toetuse taotlemisel kui ka projektide elluviimisel," kinnitas Harjo.

Eile, 15. oktoobril toimus ka Eesti-Norra koostööprogrammi "Green ICT" infoseminar, millega avati ettevõtlusprogrammi uus periood Eestis.

Seminaril toimub ka kaitseministeeriumi koordineeritava projekti "Open Cyber Range" töötuba. See on keskkond küberturbe väljaõppeks ning turvaliste tehnoloogiate arendamiseks, mis toetab uute küberturbe toodete ja teenuste väljatöötamist ja on suunatud eelkõige väikse- ja keskmise suurusega ettevõtetele, iduettevõtetele, kuid ka ülikoolidele ning kriitilise infrastruktuuri ettevõtetele. Projekti tegevustega alustatakse 2019. aastal.

Teine programmi raames toimuv projekt on sotsiaalministeeriumi ning Tervise ja Heaolu Infosüsteemide keskuse juhitav "Health Sense". Projektiga luuakse virtuaalne keskkond, mida hakatakse kasutama tervisega seotud andmete kogumiseks teadus- ja arendustööde eesmärgil. Tulevikus võimaldab see luua analüüsipõhiseid lahendusi terve inimese elu pikendamiseks.

Selle aasta sügisel avatavat väiketoetust saab taotleda Eesti ettevõte ettevalmistavate tegevuste (uuringud, analüüsid, ekspertiisid jms) läbiviimiseks põhiprojekti ettevalmistamiseks. Väikeprojektis toetatakse partnerotsingut Eestis ja Norras ning projekti pikkus on kuni neli kuud. Põhitoetuse taotlemine algab kevadel 2019.

Programmis osalemine on tasuta, üritust finantseerib Norra riik Norway Grants 2014–21 "Green ICT" programmi eelarvest.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755