Autor: Indrek Kald • 18. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Firma plaanib katta Eesti asjade internetiga

Connected Baltics OÜ tegevjuht ja asutaja Kushtrim Xhakli.
Foto: Connected Baltics OÜ
Pea poolesajas riigis tegutseva sidefirma Sigfox asjade interneti võrku Eestis arendav Connected Baltics OÜ soovib katta kogu maa asjade internetiga ning alustab koostööd Helmesega.

Connected Baltics OÜ juhi Kushtrim Xhakli sõnul on ettevõte ehitanud Eestis välja oma sidevõrgu, mis kasutab kaugele levivat madalsagedusel põhinevat Sigfox-tehnoloogiat.

"Katame praegu suuremad Eesti linnad ning ligi 70% Eesti elanikkonnast ja ehitame saatejaamasid pidevalt juurde. Globaalne Sigfoxi võrk annab võimaluse ühendada miljoneid sensoreid üle maailma ilma roamingutasuta," rääkis ta.

Connected Baltics sõlmis värskelt koostöölepingu ka Eesti ühe suurema tarkvarafirmaga Helmes, et hakata ühiselt masinsidelahendusi arendama ja pakkuma.

Helmese partneri ja arendusjuhi Raul Ennuse sõnul paigaldas ettevõte esimese asjana oma kontorisse Sigfox-tehnoloogial põhinevad Co2 sensorid, mis mõõdavad pidevalt õhukvaliteeti, et teha vajadusel ventilatsioonisüsteemis muudatusi.

"Masinsidele tekib praegu iga päev uusi rakendusi ning selle kasutusvaldkonnad on nii rahvusvaheliselt kui ka Eestis pea piiramatud," rääkis ta.

"Saame koos Sigfoxiga hakata arendama ja pakkuma sensoreid, mis mõõdavad reaalajas näiteks tööstusmasinate kulumist või juhivad turva- ja meditsiiniseadmeid ja targa kodu lahendusi," lisas Ennus.

Sigfox põhineb LPWA (Low Power Wide Area) tehnoloogial, mis võimaldab seadmetel kasutada oluliselt vähem energiat andmete edastamiseks kui näiteks GSM-sidel põhinevad lahendused. Sigfox tegutseb 45 riigis ja ühendab omavahel enam kui 800 miljonit inimest.

Connected Baltics OÜ asutaja ning juht Kushtrim Xhakli on Albaania päritolu Eesti e-resident. Ettevõtte kaasasutajate seas on ka soomlased Tom Lindblad, Markku Patronen ja Marko Vanninen.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755