Autor: Indrek Kald • 19. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti võitis ülikoolide idufirmade MMi

Pildi keskel Laava Techi asutaja ja Kopenhaagenis tiimi esindanud Tatsiana Zaretskaya.
Tehnikaülikooli Mektory Starter-programmi idufirma Laava Tech pälvis Taanis üleilmsel ülikoolide idufirmade võistlustel peapreemia.

8.–12. oktoobril Kopenhaagenis toimunud University Start-up World Cupil võistlesid 65 ülikooli idufirmad rohkem kui 40 riigist 25 000dollarilise peapreemia nimel. Meeskonnad jagunesid tegevusala põhjal kuude kategooriasse ning Laava Tech oli lisaks peapreemia võitmisele ka oma kategooria ("Product & Design") parim.

Võitjameeskond Laava Tech arendab LED-põhiseid valgustussüsteeme, et aidata tööstuslikes kasvuhoonetes optimeerida taimekvaliteeti ja suurendada saagikust. Nende tarkvara juhib LED-tulesid vastavalt iga taime valguse tüübi ja koguse vajadusele. See hoiab kokku energiat, vähendab valgusreostust ning suurendab saaki.

Laava Techi asutaja ja Kopenhaagenis tiimi esindanud Tatsiana Zaretskaya käes on ka selle aasta veebruaris Soomes Oulus äriidee esitlemise võistluse Polar Bear Pitching Competition võit.

Idufirma kaasasutajad on lisaks Tatsiana Zaretskayale Sergei Radzionou, Jussi Pikkarainen ja Oleg Zaretski.

Laava Techi kõrval osales Kopenhaagenis veel kaks Eesti meeskonda – toidukaubale "Parim enne"-indikaatorit arendav Timey ning keskkonnasäästlikku kiiremini ja suurema rahalise kokkuhoiuga puidujääkidest uusi tooteid võimaldavat 3D printimislahendust välja töötav 3cular. Kõik kolm tiimi on varem läbinud äriideede arendamise programmi Starter ning programm on neile olnud hüppelauaks reaalsesse ettevõtlusesse.

 

Eesti kõrgkoolide ülese äriideede arendamise programmi Starter juht Piret Arusaar väljendas heameelt Eestit esindavate ja programmist välja kasvanud üliõpilastiimide konkurentsivõimelisuse üle rahvusvahelistel võistlustel. "Ülemaailmse idufirmade võistluste korraldaja sõnul eristas võitjat lisaks heale ideele professionaalne esitlus ja nähtav pühendumine," kiitis ta.

Programm Starter toimub kaheksa ülikooli ja kõrgkooli koostöös ning selle käigus pakutakse tiimidele seminaride ja mentorite abil tuge oma äriidee arendamiseks Tallinnas, Tartus, Pärnus ja Ida-Virumaal. Programmis osalevad lisaks üliõpilastele ka gümnasistid ja kutsekoolide õppurid.

Programmi rahastajad on haridus- ja teadusministeerium ning Euroopa sotsiaalfond.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755