19. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ITLi juht: kuidas see parandab ärikeskkonda, kui lisada veel üks "linnuke"?

ITLi juht Ivo Suursoo.
Foto: Urmas Kamdron
Kas tõesti parandab ettevõtluskeskkonda ja vähendab bürokraatiat, kui ettevõtjad peavad minema riigiasutusse ja tegema veel ühe "linnukese" selle kohta, kuidas nad firmaautot kasutavad, küsis ITLi president Ivo Suursoo IKT Aastakonverentsil "Digipööre".

"Igast ettevõttest saab lähitulevikus IT-ettevõte, igast ärijuhist saab digitaliseerimise juht, igast inimesest saab tehnoloogiainimene, igast riigist saab IT-riik," toonitas infotehnoloogiaettevõtete liidu ITLi juht Ivo Suursoo.

Sealjuures on tema sõnul ülioluline, et ärikeskkond soosiks äri ajamist Eesti ettevõttena. "Keskkond peaks tagama nii IKT-investeeringute kui ka tööjõu kaasamise tingimused ning riigivalitsemise kulud oleksid tehtud targalt ja ärikeskkonna arendamine pikka visiooni silmas pidades," oli Suursoo ettepanek tänasetele ja tulevastele poliitikutele.

"Hea küll, Eesti on täna küll e-riik nr 2 Euroopas, aga tulevased põlved ei lepi tänaste teenustega riigiga suhtlemisel. Minu vanem tütar näiteks nõuab, et kui tema hakkab riigiga suhtlema, siis tema ei ole nõus midagi käsitsi tippima," ütles Suursoo ning lisas, et selliseid teenuseid ei arene e-riigist välja, kui sellel ei ole valitsuse tähelepanu.

"Viimane suurem Deloitte’i tehtud uuring suurettevõtete seas näitas, et 40% ettevõtetest on toonud digitransformatsiooni tippjuhtimise osaks, see on juhtkonna tasemel prioriteet nr 1, et tippjuht suunab digitaalset transformatsiooni. Ka Eesti peab jõudma selleni, et asepeaminister juhib digitransformatsiooni, aga ellu viimine tuleb vähemalt kolmandiku teenuste osas anda erasektorile," märkis ta.

"Kuidas saab näiteks autode ülevaatust väga edukalt teha erasektor riigi käepikendusena, aga teisi töid ei saa? Peab saama. See on vaid tahtmise küsimus," ütles ITLi juhtiv Ivo Suursoo.

Ta toonitas, et meil on vaja Eesti elu edendamiseks inimesi, keda värvata. Et tööjõu arendamine ja kaasamine toimuks reaalsest turuvajadusest lähtuvalt, et maailmatasemel IKT-sektor areneks koos maailmatasemel tellijatega, et meil Eestis oleks tark tellija ja investeeringud IKTsse vastaksid muu maailma tasemele, et tagada Eesti eduks vajalik lisandväärtuse kasv.

"Noorem põlvkond küll enam televiisorit ei vaata, aga meie telerites on täna kümme laulusaadet ja ainult üks teadussaade Rakett69. Aga hea küll, meil võib olla kümme laulusaadet, aga peab olema ka kümme Rakett69 saadet siis," toonitas Suursoo ja lisas, et Eesti peab olema võimeline kaasama kõrget lisandväärtust tootvaid inimesi.

"Võtame eesmärgiks, et me oleme laulev tehnoloogiarahvas. Et igas haridustaseme osas oleme tehnoloogia kasutusoskustega ja siis oleme ka nutika majanduse poole kiirel teel," ütles Suursoo.

Tasub endale teadvustada, et maailma majandusfoorumi konkurentsivõime indeksi alusel on Eesti konkurentsivõime maailma 137 riigi hulgas 29. kohal, põhjanaaber Soome on neljandal kohal.

Lisaks on hirmutav, et viimase kuue aastaga suurt muutust ei ole. Eesti TOP 5 probleemina on seal raportis ära mainitud: 1. maksumäärad; 2. spetsialistide puudus; 3. valitsuse ebastabiilsus; 4. bürokraatia ja 5. madal innovatsiooni võimekus.

"Valitsuse ebastabiilsus siin on minu jaoks üllatav, aga muude asjadega olen nõus," ütles Ivo Suursoo.

Mis võiks olla nutika Eesti riigi visioon? "Õhukese-nutika riigi digitaalne transformatsioon peab olema asepeaministri esmane ülesanne, aga teenuseid osutab erasektor. Oleme olnud selles situatsioonis omandireformi käigus, kui see oli vaja ära teha. Nüüd võiks uuesti ennast kokku võtta," toonitas Suursoo.

Soovitud tulemus võiks tema sõnul olla - madalaim valitsemiskulu SKP kohta koos kõrge teenuste rahuloluga.

Ivo Suursoo ettekandele järgnenud arutlusringi Eesti suuremate erakondade juhtidega teemal "Eesti e-riigi tulevik" saab kuulata Äripäeva raadio saates "Lavajutud".

Autor: Annika Kald, toimetaja

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755