Autor: Indrek Kald • 23. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti idu arendab suurfirmaga päikesekatust

Roofit.solari loodud päikesekatus Suurupis.
Foto: Roofit.solar
Elektrit tootva katusekattematerjali välja mõelnud Eesti idufirma Roofit.solar asub koos Prantsuse suurettevõttega tõstma vanade majade energiatõhusust ning muutma need liginullenergia hooneteks.

Roofit.solar võitis Suurbritannias rahvusvahelise energiaettevõtte ENGIE energiasäästlike lahenduste ideekonkursi elektrit tootvate metallkatustega. Eestlaste välja töötanud katusekattematerjal näeb välja nagu tavaline metallkatus ning suudab toota elektrit sama efektiivselt kui tavapärased päikesepaneelid.

Roofit.solar oli üks kahest ettevõttest, kes valiti välja 26 laekunud idee hulgast. "Mõlemal on märkimisväärne potentsiaal anda panus ENGIE poolt arendatava kuluefektiivse elamute säästva renoveerimise lahenduse väljatöötamiseks," selgitas ENGIE innovatsioonidirektor Suurbritannias ja Iirimaal Ben Watts.

Roofit.solari asutaja ja juhatuse esimehe Andri Jagomägi sõnul on paljudes maailma piirkondades keskkonnasõbralik päikeseenergia juba praegu kõige soodsam elektrienergia tootmise viis. "Kuna Roofit.solar katusekatte materjal toodab elektrit, siis ei ole enam vaja katusele paigaldada täiendavaid päikesepaneele, mis mõjutaks maja üldilmet ja tooks kaasa täiendavad paigalduskulud," rääkis ta.

Jagomägi kinnitusel on Eesti arhitektidel, puitmajatootjatel ja kinnisvaraarendajatel võimalik saavutada läbimurre Euroopa Liidu liginullenergia nõuete täitmisel, kui uute majade ehitamisel ja vanade restaureerimisel võetakse kasutusele elektrit tootvad katusekattematerjalid ja fassaadipaneelid.

"Tulevikus pole hoone katuse ehitus enam suur kulu, vaid on muutumas pikaajaliseks tasuvaks investeeringuks. Elektrit tootev metallkatus toodab oma eluea jooksul investeeringu mitmekordselt tagasi," selgitas Jagomägi.

2016. aastal asutatud Roofit.solar toodab päikesekatuseid, mis ettevõtte kinnituse suudavad edukalt konkureerida maailma parimatega nagu näiteks Tesla "solar roof" süsteemiga nii hinna, tarneaja kui ka paigalduse kiiruse osas.

ENGIE (kuni aastani 2018 GDF Suez ) on prantsuse päritolu rahvusvaheline energiaettevõte, mis tegeleb elektri tootmise ja jaotamisega, maagaasi, tuuma- ja taastuvenergiaga rohkem kui 70 riigis ning teenindab 24 miljonit klienti. ENGIE mullune käive oli 65 miljardit eurot, ettevõttes töötab 155 000 inimest.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755