23. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lõpmatu kasvupotentsiaaliga sektor

IT-teenused ei tunne piire, mis ühest küljest annab kõigile Eesti ettevõtetele võimaluse müüa oma tooteid ja teenuseid ülemaailmselt, kuid teisest küljest esitab tihe globaalne konkurents omad väljakutsed, kommenteerivad IT TOPi tulemusi KPMG Baltics vanem juhtivkonsultant Taavi Pahapill ja analüütik Martin Käärik.
Foto: Pixabay

McKinsey 2017. aasta uuring näitas, et praeguste tööülesannete pinnalt oleks võimalik automatiseerida rohkem kui pooltel (60%) töökohtadel vähemalt 30% tööülesannetest. Kõige suurem automatiseerimisest tingitud mõju saab olema rutiinsetel füüsilistel tegevustel, andmete kogumisel ning andmete esmasel analüüsil kuna kõigi tegevuste sisuks on sama protsessi korduvsooritus.

IT - tööstusrevolutsioon mõjutab kõiki sektoreid järjestikku ning investeeringuid jälgides on võimalik ennustada, milliseid sektoreid automatiseerimine esmalt mõjutab. KPMG uuringu andmetel liikus aastal 2017. enam kui 31 miljardit dollarit just finantsteenuseid arendavatele ettevõtetele, nende seas ka Eesti ettevõtted nagu näiteks Transferwise, Monese ja Bondora.

Vaatamata märkimisväärsete investeeringutele tundub Infotehnoloogia sektor praegusel ajahetkel olevat endiselt lõpmatu kasvupotentsiaaliga. Eestis kasvas Äripäeva TOP 100 IT-ettevõtete käive keskmiselt 17% aastas, sealhulgas suutsid mitmed suurettevõtted oma käibeid enam kui kahekordistada. Näiteks Taxify suutis aastaga oma käivet kasvatada rohkem kui 5 korda, ning Cleveron 2,5 korda, mis on hämmastav saavutus - olenemata ettevõtte suurusest või tegevusalast.

Järgnevalt oleme koostanud joonise Äripäeva TOPis esindatud ettevõtetest. Kasutasime ettevõtete võrdlemiseks nii Äripäeva TOP 100 listi kui ka KPMG rahvusvahelist võrdlusbaasi. Kuna Äripäeva listis olevatel ettevõtetel on erinevad ärimudelid, siis võib juba erinevus ärimudelis moonutada tulemusi oluliselt.

X-teljel on näidatud EBITDA töötaja kohta, mis näitab kui kasumlik on ettevõtte tegevus ühe töötaja kohta. Y-teljel näidatakse ärikasumi (EBIT) marginaali, mis aitab paremini võrrelda eri suuruses ettevõttete kasumlikkust käibe suhtes.

Foto: KPMG Baltics

Nagu näha, on ka Eesti ettevõtete EBIDTA marginaal võrreldes muu Euroopaga madalam, mis võib viidata olukorrale, et teiste Euroopa IT-ettevõtetega konkureerimisel odavam hind pikas perspektiivis konkurentsieelist ei paku. Siit tekib küsimus, kas ja kuidas suudaks Eesti IT-sektor kasumlikkuses Euroopa ettevõtetele järgi jõuda? Siinkohal tuleb ka arvestada võimalusega, et 2017. aastal toimunud müügikasv ei pruugi olla pikas perspektiivis jätkusuutlik. Ühtlasi tundub võimatu vältida tööjõu küsimust – kas välismaalt IT-spetsialistide värbamise lihtsustamine ning sotsiaalmaksu lae kehtestamine võiksid olla võtmetähtsusega meie IT-ettevõtete globaalse konkurentsivõime tagamisel?

ITM Trade jätkab sarnaselt eelmisele aastale topi eesotsas ning 2017. kasvatas ITM nii käivet kui ka ärikasumit ligi kaks korda.

Toggl OÜ – Tööaja mõõtmise rakendust pakkuv ettevõte, mis on tõestanud, et IT-teenused piire ei tunnista. Ettevõtte on suutnud edukalt hoida väikest töötajate arvu kasvatades samaaegselt kasutajabaasi. 46 portsendiline ärikasumi marginaali ligikaudu 7 miljoni eurose käibe juures on erakordne saavutus. Just seepärast saigi ettevõte edetabelis väljateenitud teise koha.

Starship Technologies - Eesti juurtega revolutsiooniline pakiveo robotite tootja, kes 2017. aastal kahekordistas nii oma käivet kui ka EBITDA-d. Ka Starship on olnud kapitali kaasamisel üliedukas, olles 39.9 miljoni euroga Eesti kõigi aegade TOP-is 6.ndal kohal.

Taxify OÜ - Rohkem kui 150 miljonit eurot kaasanud ettevõte, mis lahendab taksoturu ebaefektiivsust. Ettevõtte on hetkel aktiivses kasvufaasis, mille tulemusena kasvas käive aasta jooksul küll 5 korda, kuid kasumisse see ettevõtet veel ei toonud.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755