Autor: Indrek Kald • 26. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

IT-firmad viivad e-Eesti edu koos Aafrikasse

Projektile andis tõuke Eesti ja Aafrika Liidu koostöömemorandum.
Foto: pixabay.com
Kaheksa Eesti tehnoloogiafirmat loovad ühiselt e-riigi toimimist demonstreeriva lahenduse Aafrika Liidu riikide jaoks, et e-Eesti edulugu hiljem Mustale Mandrile eksportida.

Eesti info- ja kommunikatsioonitehnoloogia ettevõtete klaster asub edendama Aafrika riikide e-valitsemise alast võimekust, mil on potentsiaali panustada oluliselt ka riikide arengusse. Reedel ja laupäeval toimuvad Tallinnas klastri ettevõtete arendustalgud, mille käigus töötatakse välja e-riigi toimimist demonstreeriv lahendus Aafrika Liidu riikide jaoks.

Projektis osalevad klastri partnerid Net Group, Nortal, Cybernetica, Reach-U, Goswift, Aktors, SK ID Solutions ning eKool. Koostööpartner on ka tehnikaülikool.

Eesti IKT klastri juhi Doris Põllu sõnul on tegu mõnevõrra erilise projektiga, kuivõrd ettevõtted koos klastriga loovad just konkreetsete riikide olulisemate valdkondade tarvis toimiva demo. "See tähendab, et anname osalevatele Aafrika Liidu riikide ametnikele mitte ainult ülevaate meie e-eduloost, vaid reaalse kogemuse e-riigi lahendustega ja arusaama, kuidas võiks digilahendused aidata kaasa konkreetsete riikide arengule," selgitas ta.

Projekti käigus luuakse demolahendused, koolitusmaterjalid ja viiakse läbi koolitused, mille eesmärk on tutvustada infotehnoloogilisi lahendusi valitsemise efektiivsuse tõstmiseks, küberturvalisuse suurendamiseks ja erinevate e-teenuste rakendamiseks.

Doris Põllu sõnul on projekti väärtus nii lähenemises kui ka koostöös. "On märkimisväärne, et kaheksa ettevõtet panevad seljad kokku, et luua oma toodete põhjal ühtne demokeskkond, mis võimaldab terviklikult tutvustada Aafrika Liidu liikmesriikidele Eesti e-riigi eduloo komponente," märkis ta.

Tegu on esmakordse koostööprojektiga Aafrika Liidu ja Eesti ettevõtete vahel Aafrika riikide e-demokraatia arendamiseks.

Eesti e-riigi edulugu tundub Doris Põllu sõnul väljastpoolt vaadatuna tihti müstiline. "Meie eesmärk on näidata, et Eesti lahendused on edukalt rakendatavad ka mujal ning me suudame aidata luua ka teistes riikides maailmatasemel digitaalseid ühiskondi," ütles ta.

Projektile andis tõuke Eesti ja Aafrika Liidu koostöömemorandum, mis tõi välja liidu huvi Eesti kogemuse vastu IKT valdkonnas. Projekti toetab välisministeerium arengukoostöö ja humanitaarabi vahenditest.

Eesti IKT klaster on sektori ettevõtete rahvusvaheliselt tunnustatud koostöövõrgustik ja tugi äri arendamiseks. Klastri eesmärk on aidata riikidel ja organisatsioonidel jõuda maailmatasemel digitaalsete ühiskondadeni, keskendudes kolmele fookusvaldkonnale: e-riigi lahenduste eksport, intelligentsed transpordi süsteemid ja tööstuse digitaliseerimine. Viimase kahe aasta jooksul on IKT klaster toetanud ettevõtete tegevusi 37 turul.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755