Autor: Indrek Kald • 26. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TÜ pakub magistriõpet 50% ulatuses IT-firmas

Pipedrive´is juhendab tööstusmagistrante Marko Nõu.
Foto: LinkedIn
Tartu Ülikooli arvutiteaduse instituut avas uue õppevormi nimega tööstusmagistrantuur, mis läbitakse 50% ulatuses partnerettevõtete juures. See vähendab survet värvata IT-tudengeid koolipingist.

Tööstusmagistrantuuri saavad üliõpilased kandideerida magistriõppe esimesel semestril. Eelvalik tudengeist tehakse arvutiteaduse instituudis ning lõpliku koostöö lepivad kokku ettevõtted ja üliõpilased omavahel. Iga tudeng saab kandideerida maksimaalselt kahte ettevõttesse – märkida tuleb esimene ja teine eelistus.

Programmiga on liitunud ettevõtted eAgronom, Fortumo, Kühne + Nagel IT Service Centre, STACC, ReachU, Stagnation Lab, Pipedrive, Datel, Fujitsu Estonia ja Positium LBS.

Seejärel õpib tudeng poole ajast ülikoolis ning poole ettevõttes. Õppeainete kodutööde ja projektide sisu kohandatakse vastavalt ettevõtte tegevusele. Lõpuks kirjutab magistrant oma lõputööd partnerettevõtte poolt antud teemal, mida juhendavad nii arvutiteaduse instituudi õppejõud kui ka ettevõttepoolne juhendaja.

 

Mullu algatatud tööstusmagistrantuuri programm on Eestis ainulaadne töökohapõhine õpinguvorm. Ettevõtete tegevuse ja magistriõppekava vahel leitakse ühisosa, mille alusel lahendavad tudengid praktilisi kursusetöid, läbivad praktika ja kirjutavad magistritöö ettevõtte jaoks olulistel uurimis- ja arendussuundadel.

Ühe ettevõttena osaleb programmis müügiprotsesside haldamise tarkvara arendav Pipedrive, mis liitus eelmisel õppeaastal tööstusmagistrantuuriga esimeste seas. Ettevõttepoolse juhendaja Marko Nõu sõnul on programmi eeliseks see, et sobiva kandidaadi valikul teeb suure osa eeltööst ära programmijuht ja ettevõttesse vestlusele jõuavad vaid tugevad kandidaadid.

"Programm loob olulise eelneva filtri sobivate kandidaatide leidmisel. Kui ise praktikante värbame, siis saame keskmiselt 30-40 avaldust, mille läbitöötamine on mahukas töö ja tihti võivad selle käigus jääda tugevaimad kandidaadid märkamata. Läbi programmi jõuavad meieni vaid sobivad kandidaadid. Kui inimene on juba Tartu Ülikooli sisse saanud ja nii kaugele jõudnud, siis on ta kindlasti tark ja sobib ka meile,"  sõnas Nõu.

Ukrainast pärit tarkvaratehnika magistrant Oleksandr Shvechykov kandideeris eelmise aasta sügisel tööstusmagistrantuuri, sest otsis sarnaselt teistele tudengitele õpingute kõrval praktikavõimalusi. Ta on senisest õppest läbinud poole ja hindab kogemust tööstusmagistrandina positiivselt.

"See programm on andnud mulle suurepärase võimaluse ühendada õpingud ja töö vahvas ettevõttes. Tegin varem ülikooli kõrvalt kaugtööd, kuid ettevõttes kohapeal olles saan palju paremini sisse elada," märkis ta.

Oleksandr Shvechykov ja tema juhendaja Marko Nõu saavad hästi läbi ning hindavad koostööd kõrgelt. Mõlemad toovad välja, et sellises formaadis õppetöö aitab koos areneda.

"Ma tunnen, et saan siin kasvada ja mu ideid võetakse kuulda," kinnitas Shvechykov. "Peamine väärtus on see, et Alex teeb päriselt tööd ja muidugi tema isiksus – ta on meeskonnaliige ja kasvab koos meiega," lisas Nõu.

Tööstusmagistrantuuri programmi saab kandideerida 31. oktoobrini. Osaleda saavad esimese aasta informaatika, tarkvaratehnika ja IT mitteinformaatikutele õppekavade magistrandid.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755