Autor: Indrek Kald • 5. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

RIA koolitab riigikogusse pürgijaid

Riigikogu valimised toimuvad märtsi alguses.
Foto: valimised.ee
Riigi Infosüsteemi Amet (RIA) korraldab novembri keskel riigikogu valimistel osalevatele kandidaatidele kaks küberturvalisuse koolitust.

Esimene koolitus toimub 20. novembril kell 15 riigikogu konverentsisaalis ja teine 22. novembril kell 11 Tartus ülikooli raamatukogus.

Koolituste läbiviija, RIA intsidentide käsitlemise osakonna (CERT-EE) juhi Tõnu Tammeri sõnul ei pruugi IT valdkonnas mitte töötavad inimesed alati tajuda kübermaailma ohte. "RIA roll on neile tähelepanu juhtida ja läbi praktiliste näidete teadlikkust tõsta, et ennetada küberrünnaku ohvriks langemist," märkis ta.

Koolituste vajalikkust on tõestanud maailma kogemus. "Praktika näitab, et kõige enam rünnatakse just kandidaatide ja erakondade veebilehti ning meiliaadresse, mistõttu peame oluliseks teha omalt poolt kõik, et kandidaadid saaksid turvalisi kanaleid kasutada," sõnas riigi valimisteenistuse juht Priit Vinkel.

Koolituste toimumise ajal ei ole erakonnad ja üksikkandidaadid veel oma nimekirju esitanud, mistõttu toimub vajadusel lisakoolitus veebruaris Tallinnas. "Novembrikuu valisime seetõttu, et enamik, kes plaanib kandideerida, on selleks ajaks otsuse langetanud. Soovime, et kandidaadid saaksid lihtsad näpunäited ka praktiliselt kasutusele võtta," lisas Vinkel.

President kuulutab riigikogu valimised välja hiljemalt 2. detsembril. Järgmisel tööpäeval pärast mandaatide jaotamist algab kandidaatide registreerimiseks esitamine, mis lõpeb 17. jaanuaril kell 18.

21. kuni 24. veebruar toimub eelhääletamine valimisteenistuse määratud hääletamiskohtades. Järgmisel kolmel päeal saab eelhääletada kõigis valimisjaoskondades. Elektrooniline hääletamine toimub vahemikus 21.-27. veebruar. Valimispäev on 3. märts.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755