Autor: ITuudised.ee • 8. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Levira: Eesti vabalevi on üle minemas kõrglahutusega telepildile

AS Levira juhatuse liige ja võrguteenuste valdkonna juht Meelis Anton
Foto: Levira
Eesti kaabelvõrkudes on saanud juba üle aasta vaadata HD-kvaliteedis ehk kõrglahutusega telepilti ning digiteenuste ettevõtte Levira hinnangul on lähiaastatel oodata HD suuremat levikut ka vabalevi ja antenni-TV vaatajate seas.

„Suur osa vabalevi ja antenni-TV vaatajaid, kellel on kodus vajaliku tüüneriga teler, saavad ETV programme HD-kvaliteedis vaadata juba mõnda aega. Leviral on tuleva aasta algusest ka tehniline võimekus viia HD-telepilt kõigi antenni-TV vaatajateni,“ ütles AS Levira juhatuse liige ja võrguteenuste valdkonna juht Meelis Anton ettevõtte teates.

Antoni arvates on ühtlasi mõistlik vabalevis aegamööda loobuda oma aja ära elanud SD-formaadist. Seda suunda on näha ka Euroopas: Soome läheb vabalevis HD-le üle 2020. aasta aprillist ning sarnane üleminek toimub Saksamaal aastal 2019, Tšehhis ja Horvaatias 2020 ja Itaalias 2022.

Juba aastaid turul telerid, mis Antoni sõnul ei ole mõeldud SD-pildi vaatamiseks ning olulisel osal antenniga televaatajatest on HD-võimekus juba kodus olemas. Kantar Emori uuringu andmetel oli 2017. aasta seisuga 57% Eesti teleperedest kodus kuni neli aastat vana teler.

„Seoses tehnoloogia arenguga panustab Levira senisest aktiivsemalt HD-edastusse, et anda uus kvaliteet Eesti antenni-TV-le. HD-pilti edastavas võrgus saab pakkuda väga head pildikvaliteeti nii linnades kui ka hõreasustusega paikades. Leviral on siin soov teha tihedat koostööd TV-kanalite ja kommunikatsioonisektori ettevõtetega, et Eesti saaks telepildiga astuda kaasaega,“ märkis Anton. Näiteks Eesti suurim TV-teenuste pakkuja Elisa peab samavõrd tähtsaks HD „leviala“ laiendamist ning parema pildikvaliteedi pakkumist antenni-TV vaatajatele.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755