Autor: Indrek Kald • 8. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Paljudel firmadel riskantsed võrgulahendused

Väikefirma WiFi-ruuter.
Foto: pixabay.com
Suur hulk Eesti ettevõtteid lähtub oma võrgulahenduste kasutamisel "paigalda ja unusta" mentaliteedist, võttes teadliku või ka mitteteadliku riski.

"Äriklientide vaates on tegu päris suure murega, sest harvad pole olukorrad, kus ettevõtte juht või omanik laseb mõnel oma tuttaval tööle panna firma veebilehe või võrguseadme, mis peale paigaldamist jääb hoolduseta ja paljuski unustatakse," selgitas Telia Eesti IKT riskide ja turvalahenduste valdkonna juht Aigar Käis.

"Mingi aja pärast murravad küberpahalased selle lahenduse maha ning kasutavad seda kliendi andmetele ligipääsemiseks või edasise ründeplatvormina. Selles olukorras on aga suhteliselt keeruline leida kedagi, kes asja kiirelt parandaks," lisas ta.

Tihtipeale tulebki säärases situatsioonis kogu tarkvara uuesti seadistada või suisa uus riistvara osta, mis tähendab kokkuvõttes arvestatavat aja- ja rahakulu.

Käisi sõnul on peamine põhjus, miks ettevõtted selliseid "kodukootud" lahendusi eelistavad, soov vältida jooksvaid halduskulusid. "Iroonilisel moel tuleb mõne sellise intsidendi puhul päeva lõpuks kanda hoopis kordades suuremaid kulusid," sõnas ta.

Telia Eesti IT ärijuhtimise osakonna IT teenuste juhi Taavi Talve kinnitusel on eelpool mainitu kõrval näha siiski ka positiivsemat trendi. Nimelt eelistab aina enam ettevõtteid oma kontorisse ja teenindusruumidesse rajada kaughallatava WiFi võrgu, mis vabastab töökoha arvutid internetikaablist ning tagab töötajatele, klientidele ja külalistele kiire ning turvalise ühenduse.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755