8. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Miks on agiilses meeskonnas vaid 7±2 inimest?

IT Koolituse tegevjuht Martin Palm
Foto: Raul_Mee
Kas sina tead, milline on ideaalne projektitiimi suurus? Agiilses projektijuhtimises ja arenduses soovitatakse hoida meeskonnad väiksed, näiteks Scrumi raamistiku kohaselt on ideaalseks meeskonna (projektitiimi) suuruseks vaid 7±2 inimest, kirjutab IT Koolituse tegevjuht Martin Palm.

2 pitsa reegel

Amazoni juht Jeff Bezosele omistatakse nn 2 pitsa reegel, mille kohaselt ei tohiks meeskonna toitmiseks kuluda üle kahe pitsa. Vastasel juhul on meeskond Bezose arvastes juba liiga suur ja töötab ebaefektiivselt. Sarnasele järeldusele jõudis ka ligi 50 aastat meeskondade dünaamikat uurinud organisatsioonipsühholoog J. R. Hackman, kelle hinnangul on enamike ülesannete jaoks sobiv meeskonna suurus 4-6 inimest, maksimaalselt 10 liiget.

Miks on projektitiimide puhul vähem rohkem?

Väikeste tiimide kasuks räägib tegelikult mitmeid teaduslikke põhjendusi. Üheks neist on Hackmani poolt välja toodud omavaheliste suhete arv ja selle eksponentsiaalne kasv meeskonnaliikmete arvu suurenedes.

Kui tahad teada, palju suhteid sinu meeskonnas on, siis kasuta valemit n(n-1)/2, kus n = tiimiliikmete arv.

Vaid kuueliikmelise tiimi sees on juba kokku 15 omavahelist suhet, mis kõik nõuavad vaimset pingutust. Mida suurem tiim, seda suurem aur omavahelisele suhtlemisele kulub ning liikmete omavaheline side kipub ikkagi olema nõrgem. 12 liikmega meeskonnas on vaja tegeleda juba 66(!) suhtega.

Illustratsioon (suhete võrgustik kuueliikmelises tiimis):

Suuri projektitiime ohustab grupimõtlemine

Grupimõtlemine on nähtus, mida iseloomustavad liigne üksmeel, võimekuse ülehindamine ja enesetsensuur. Tagajärgedeks võivad olla ülioptimistlik suhtumine tähtaegadesse, heade ideede lämmatamine, laiskuse ja ülemäärase mugavustunde teke, mis viivad soovitud tulemuste halvenemiseni. Näiteks kulus ühes katses suurematel meeskondadel sama Lego kokkupanemiseks koguni 44% rohkem aega kui väiksematel. Samas olid just suuremad meeskonnad optimistlikumad enda Lego kokkupanekuks kuluva aja hindamisel.

Kuidas grupimõtlemist vältida?

Grupimõtlemist aitabki vältida see, kui hoiad meeskonnad mõistliku suurusega. Lisaks on olemas ka grupimõtlemist välistavad praktikad, mida agiilses arenduses ja projektijuhtimises nutikalt kasutatakse. Näiteks töömahtude hindamine toimub pimekaartidega planeerimispokkeri mängu abil.

Mäng ise käib lühidalt nii: tiimiliikmetele jagatakse Fibonacci jadast inspireeritud arvudega kaardid (nt 0, ½, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 20, 40, 100) ning igaüks hindab, kui suurt pingutust konkreetse tulemuseni jõudmine tema arvates nõuab. Kaardid tõstetakse samaaegselt ja kui keegi pakub teistest märgatavalt vähem või rohkem, siis põhjendab ta oma hinnangut ning toimub uus hääletus.

14. detsembril toimub Martin Palmi koolitus „Agiilne projektijuhtimine Scrumi abil“.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755