Autor: Aali Lilleorg • 11. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Dell EMC asepresident naistest tehnoloogiavallas: oskused on olulised, mitte sugu

Dell EMC Põhja- ja Ida-Euroopa riikide asepresident Sophie Ronnertz
Foto: Sergey Piriyev
Praegu on parim aeg asuda tööle tehnoloogiavaldkonnas, kus on talente pidevalt liiga vähe, ütles Tallinnas toimunud Dell Technologies foorumil Dell EMC Põhja- ja Ida-Euroopa riikide asepresident Sophie Ronnertz.

Tehnoloogiavaldkond on tänapäeval populaarne karjäärivalik, kuna arenguvõimalused on head ja palk konkurentsivõimeline. Samas on see jätkuvalt populaarsem just meeste seas.

Uuringute kohaselt on Delli andmetel Eesti tehnoloogiavaldkonna töötajatest vaid 29 protsenti naised ning valdkonnas bakalaureuse või magistrikraadi omandavatest inimestest on samuti vaid 29 protsenti naised. Ärijuhtide sõnul on nad aga olukorras, kus nad ei oska mõnikord motiveerida rohkem naisi IT töökohtadele kandideerima.

Mis on Dell Technologies saavutused võrdõiguslikkuse tagamise osas?

Mul on väga hea meel, et meie ettevõttes on mitmekesisus personali osas olulisel kohal. Kohe pärast seda, kui me saime aru, et ettevõttes on vaja võtta ette konkreetseid samme töötajate mitmekesisuse osas, lõime me programmid, mis aitavad töötajatel tunda end tööl võimalikult mugavalt. Seda sõltumata inimese soost, usust, rassist või muudest tõekspidamistest. Kui töötaja tunneb end hästi, siis saavutab ta ka parimaid tulemusi. Me usume, et meie pingutused on kandnud vilja ning töötajad panustavad oma kutsumusse maksimaalselt.

Kuidas sa kirjeldaksid enda isiklikku kogemust Dellis?

Olen firmas täitnud mitmeid erinevaid ametikohti ning sealjuures olen õppinud, et karjääris edu saavutamiseks on tarvis end pidevalt täiendada ja juurde õppida. Tihtipeale keskenduvad kõrgelt kvalifitseeritud naised vaid enda tööülesannete täitmisele ning ei suuna tähelepanu saavutustele ja võimalustele, mida nad ettevõttele toovad. Mõnikord vajavad nad väljastpoolt sisendit, mis aitaks neil areneda ja oskusi lihvida. Kui me Dellis sellest aru saime, lõime me spetsiaalsed programmid naistele, mille eesmärgiks oli arendada nende juhtimisoskusi ja luua ka vajalikke võrgustikke veel paremate tulemuste saavutamiseks.

Sa oled Dell EMC Põhja- ja Ida-Euroopa riikide asepresident. Mis on sinu roll selles ametis?

Ennekõike olen ma mentor. Ma annan endast parima, et märgata suure potentsiaaliga talente ning ma üritan leida viise, kuidas nad saaksid enda potentsiaali ja oskuseid parimal võimalikul viisil ära kasutada. Lisaks üritan ma toeks olla oma naiskolleegidele, et aidata neil leida häid valikuid karjäärivallas. Ja loomulikult võtan ma alati hea meelega igasuguse tagasiside vastu, kuna just see aitab mul aru saada, kas ma olen enda ülesannetes edukas.

Mis aitab naistel karjääris edukas olla?

Tehnoloogiavallas me näeme, et stereotüüpidele toetuv mõtlemine, et naised sobivad paremini töötama inimeste kui numbritega, on muutumas. On väga oluline, et iga töötajat hinnataks vastavalt tema oskustele ja isikuomadustele ning mitte soost tulenevalt. Naiste jaoks on äärmiselt oluline, et nad tunneksid end turvaliselt ning saaksid kindlad olla, et nende saavutusi hinnatakse ausalt.

Kas sa oled ka enda suhtes kriitiline?

Ükskõik mida ma teen, siis ma üritan alati olla eeskujuks. Kuid loomulikult pean ma tunnistama, et on olnud hetki, kus mul ei ole see õnnestunud. Umbes kümne aasta eest toimus üritus umbes 1200 osalejaga ning mina olin juhtmeeskonnas, kelle ülesandeks oli ettevõtte tulemusi esitleda. Ma otsustasin lavale mitte minna ning esitluse järgselt tulid mitmed naiskolleegid mu juurde küsimusega, et kuidas ma võisin seda teha, kuna ma olen ju juhtkonna liige, kes esindab selle ettevõtte naisi. Kuid ma sain oma veast aru ning lubasin edaspidi oma naiskolleege paremini esindada.

Millised isikuomadused on IT valdkonnas läbilöömiseks olulised?

Kõige olulisem on olla hea meeskonnamängija. Tehnoloogia on tänapäeval niivõrd keerukas, et keegi ei suuda selle kohta kõike teada. Seega on just meeskonnatöö ettevõtte edu saavutamise juures eriti olulisel kohal. Lisaks on oluline omada soovi muutuda ning julgustada ka teisi muutuste suhtes vastuvõtlik olema. Seda põhjusel, et ka tehnoloogiavaldkond on pidevas muutumises, seega on oluline omada võimekust nende muutustega kaasas käia. Kolmandaks on oluline olla loov. Kindlasti sooviksin siinkohal rõhutada, et loovad ja paindlikud naised on suurepäraste eeldustega tehnikamaailmas läbilöömiseks.

Kas sa julgustad ka ise naisi tehnoloogiavallas karjääri alustama?

Ma ütleksin, et tänapäeval on tehnoloogiavaldkond hea koht töötamiseks rohkem kui kunagi varem. Samas naistest on meil puudu ja me soovime vägagi seda pilti mitmekesisemaks teha. Kõrgete kohtade saavutamine on võimalik, seega kindlasti soovitaksin ma tehnoloogias karjääri teha.

Igal aastal toimuv Dell Technologies foorum toimus Tallinnas oktoobrikuus. Üritusel osales üle 200 eksperdi, tegevjuhi ja IT valdkonna esindaja. Üritusel arutati turu olukorda, võimalikke probleeme ja lahendusi neile.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755