Autor: Indrek Kald • 14. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

12 firma üleskutse: rohkem e-arveid!

E-arveid luuakse majandustarkvara abil Eestis liiga vähe.
Foto: SAP
12 majandus- ja raamatupidamistarkvara tootjat kutsuvad Eesti ettevõtteid üles kasutama rohkem e-arveid, sest nii võidaks Eesti majandus miljoneid eurosid aastas.

"E-arvete kasutuselevõtt on siinsete ettevõtete seas veel endiselt madal. Raamatupidamis- ja majandustarkvara arendajatena tunnetame selgelt, et arhailisel viisil arveldamine on ettevõtete jaoks nii aja kui ressursi raiskamine, mistõttu kutsume üles kohanema kiiremini uute tehnoloogiatega sh e-arvete kasutuselevõtuga. Vastasel juhul kannatab kogu ettevõtluskeskkond ja riigi majandus," seisab ettevõtete ühispöördumises.

Eesti võiks tervikuna võita paber- ja PDF-arvetelt masinloetavatele e-arvetele üleminekuga sadu miljoneid eurosid aastas - seda nii ajakulu kui ka keskkonna kokkuhoiult, väidavad tarkvarafirmad.

"Teema on seda aktuaalsem, et tööjõu puudus on suur ning töötajad soovivad järjest enam teha targemat ja arendavamat tööd. Samuti soovitakse kasutada kodustöötamise võimalust.

Täna kulutavad raamatupidajad aega lihtsale ja üksluisele tööle, mis võiks olla palju automaatsem. Paljudes Eesti ettevõtetes võtab PDF-arvelt andmete kopeerimine või halvemal juhul ümber kirjutamine suure osa mõne töötaja tööajast. Arvete arhiveerimiseks prinditakse need PDF-arved veel pahatihti paberilegi," kirjutatakse ühispöördumises.

Avaliku sektori asutustel on kohustus e-arveid vastu võtta alates 2017. aasta algusest, kuid ettevõtete omavaheline arveldamine toimub endiselt 64% ulatuses PDFide ja mõnikord ka paberarvete vahendusel. Ka PDF-arve ei ole e-arve. See kõik on 21. sajandi digiriigis ebaefektiivne tööprotsess.

"E-arvete kasutusele võtmiseks soovitame ettevõtetel ühendust võtta enda raamatupidamistarkvara esindajaga või suuremate e-arvete operaatoritega. Ettevõtted peaksid tänasest enam tõsiselt kaaluma e-arvetele üleminekut, muidu jääme digiarengus toppama ja ei suuda reaalajas majandusega kaasa minna," teatasid tarkvarafirmad.

Üleskutsega ühinenud raamatupidamis- ja majandustarkvara firmad:

Merit Aktiva

SimplBooksExcellent (StandardBooks)BCS Itera (Dynamics NAV ja Dynamics 365 Business Central)BeviraTaaviErplyRVSoftDirectoSysdecPMENRAPID

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755