Autor: Indrek Kald • 15. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tarkvarafirma: pangad rahapesu osas ebatõhusad

CGI Eesti panganduse ja finantsvaldkonna ärijuht Maria Žukova.
Foto: CGI Eesti
Tarkvarafirma CGI Eesti pangandus- ja kindlustusvaldkonna ärijuhi Maria Žukova sõnul on paljudes pankades erinevate rahapesu aspektide tuvastamiseks erinevad kontrollsüsteemid, mistõttu on kogu seireprotsess keerukas ja ebatõhus.

"Finants- ja küberkurjategijate meetodid on pangandussektoris muutunud üha leidlikumaks ning riiklik ja rahvusvaheline järelevalve nõuab pankadelt üha efektiivsemaid samme kahtlaste klientide tuvastamisel ning rahapesu tunnustega tehingute avastamisel," sõnas ta.

"Seda olukorras, kus üha kasvavad tehingumahud ning pankadevaheline konkurents ei võimalda teha järeleandmisi klientide teenindamise kiiruses," lisas Žukova.

Koostöös eri riikide finantsasutustega on CGI loonud tarkvaraplatvormi HotScan360, mis võimaldab reaalajas analüüsida tohutuid andmemahte ning tuvastada pangatehinguis anomaaliaid ja mustreid, mis viitavad kas rahapesule, kahtlastele tehingutele ja/või majanduskuritegevusele.

1976. aastal asutatud CGI - mille osa on ka CGI Eesti AS - tegeleb ärikonsultatsiooni, süsteemide integratsiooni ning outsourcing-teenuste pakkumisega. Ettevõttel on 40 riigis üle 72 000 töötaja, kellest 11 000 pakub tarkvarateenuseid finantssektorile. CGI on Eestis tegutsenud üle 20 aasta, firmas töötab ligi 200 inimest. 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755