Autor: Rait Kondor • 20. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suurte tehnoloogifirmade aktsiad languses

Foto: Scanpix
USA aktsiaindeksid esmaspäeval langesid, kui turgudel valitses kartus USA-Hiina kaubandussuhete pingelise olukorra jätkumise pärast ning Apple kärpis tarnijatelt tellitavaid osasid, mis viitab oodatust nõrgemale uute telefonide müügile. See omakorda tekitas uuenenud müügilaine tehnoloogiaaktsiates.

USA laiapõhjaline aktsiaindeks S&P 500 langes eile 1,7% 2691 punktile ning tehnoloogiaaktsiatest pungil Nasdaqi indeks langes 3,0% 7028 punktile. S&P 500 indeksi tase on veel ligi 2% kõrgemal, kui oktoobri lõpus tehtud turukorrektsiooni põhi.

Kui eelmisel reedel aitas turgudel kerkida USA president Trumpi poolt tehtud vihjed, et hiinlasi enam uute tollitariifidega ei kostitata, siis nädalavahetusel Vaikse ookeani riikide organisatsiooni tippkohtumisel Paapua Uus-Guineas ütles USA asepresident Mike Pence, et Hiina ei ole uute tollitariifide eest kaitstud seni, kuni nad ei muuda oma käitumist.

Apple aktsia langes esmaspäeval 4% 185,86 dollarile, kui Wall Street Journal kirjutas, et Apple on oluliselt vähendanud telefoniosade tellimist oma partneritelt. Nii plaanib Apple oma uut XR telefonimudelit toota viie kuu jooksul varasemalt planeeritud 70 miljoni asemel kolmandiku võrra vähem.

Suurtel tehnoloogiaettevõtetel oli eile aktsiaturul üldiselt halb päev, kui näiteks Amazoni aktsia langes 5,1%, Microsofti aktsia langes 3,4% ning Google’i emafirma Alphabeti aktsia (sümbol GOOGL) langes 3,8%. Alphabeti aktsia langes päeva sees 1022,87 dollarini, mis tähendab, et aktsia hind on langenud üle 20%, võrreldes 26. juulil tehtud tipuga. See märgib Alphabeti aktsia esimest 20%-list korrektsiooni viimase seitsme aasta jooksul.

Elamuehituse turul küttis ärevust USA majaehitajate assotsiatsiooni turuolukorra indeksi järsk langus novembris, mis küll jäi kokkuvõttes positiivsele, üle 50-punktilisele tasemele. Kuid indeks langes 60 punkti peale, mis näitab eluasemeturu kasvu aeglustumist, sest veel eelmisel kuul oli vastav indeks 68 punkti peal. USA majaehitajate aktsiad küll tõusid.

Graafikakaartide tootja Nvidia jätkas eelmise nädala langust, kui aktsia hind langes täna 12% 144,70 dollarile. Nvidia üheks languse jätkumise põhjuseks võib pidada bitcoini hinna edasist langust, mis langes täna 12,8% 4897 dollarini. Nvidia toodetud graafikakaarte kasutatakse muuhulgas arvutimängude mängimiseks kui ka bitcoini „kaevandamiseks“. Apple’i telefonide müügiprognoosimise vähendamine mõjutas Micron Technology aktsiat, mis langes 6,6%.

Langeval turul oli positiivseks üllatajaks Hiina premium-klassi elektriautode tootja ning Tesla tulevaseks konkurendiks peetav NIO, mille aktsia tõusis 9% 7,84 dollarini, peale seda, kui üldiselt aktsiate lühikeseks müüki soovitava Citroni analüüsimaja, andis NIO-le ostusoovituse 12-dollarilise hinnasihiga. Mäletatavasti oli Citron hiljuti andnud ostusoovituse ka Teslale, muutes sellega oma arvamust Tesla suhtes 180 kraadi.

Käesoleval nädal ei soovi paljud turuosalised seoses neljapäeval toimuva USA tänupühaga aktsiaturu käitumisest veel põhjapanevaid järeldusi teha, kuna aktsiahindade kõikumine võib madalama kauplemiskäibe tõttu olla tavapärasest suurem.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755