Autor: Indrek Kald • 21. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TransferWise liitus euroala välkmaksetega

TransferWise´i tootejuht Lars Trunin.
Foto: Kris Süld
TransferWise tegi arvelduskonto euroalas esimesena maksetaristu mittepankadest finantsasutustele avanud Leedu keskpangas. See annab Eestii ettevõttele ligipääsu euromaksete süsteemile ehk kliendi raha kantakse kohe üle.

TransferWise´i tootejuhi Lars Trunini sõnul soovivad nad muuta piiriüleselt raha liigutamise sama lihtsaks, kiireks ja soodsaks kui on e-kirja saatmine. "Hiljutised poliitilised muudatused võimaldavad meil pakkuda välkmakseid, mis on meie teekonnal oluliseks teetähiseks. Meil on väga hea meel, et keskpangad astuvad samme, et murda panganduse monopol ja kaasata rohkemal määral ka mittepankadest finantsasutusi. Soovime julgustada ka teisi keskpankasid eeskuju järgima, kuna kokkuvõttes võidab nendest arengutest tarbija," lisas ta.

SEPA välkmaksed on Trunini sõnul suur samm 21. sajandi panganduse suunas. "Kahju on aga sellest, et taristu on küll olemas, kuid tööstusharu ise ei ole veel järele jõudnud. Kutsume üles kõiki euroala pankasid muutma eurodes välkmaksed normiks, et kõik tarbijad saaksid sellest kasu," märkis ta.

Arvelduskonto Leedu keskpangas on järgmine samm ettevõtte teekonnal Mission Zero suunas, mis võimaldab hindu langetada ja pakkuda välkülekandeid. Alates oktoobrist saavad ettevõtted üha rohkematele euro pangakontodele makseid saata vaid paari sekundiga, teatas TransferWise.

Veel hiljaaegu oli vaid pankadel ligipääs makseskeemidele, et üle maailma raha liigutada. See tähendas, et kõikidel teistel peale pankade oli maksete tegemiseks vaja kommertspangas kontot, kuid nüüdseks on see poliitika muutunud.

Suurbritannia keskpank avas maksetaristu mittepankadest finantsasutustele mullu, esimese euroala keskpangana astus sama sammu nüüd Leedu keskpank.

Ühendkuningriigis oli TransferWise esimene mittepangast finantsasutus, mis integreerus Suurbritannia keskpangaga ja nüüd on ettevõttel sarnane süsteem Leedus. See tähendab, et ettevõte saab nendelt maksetelt kommertspanga hinnalisa ära jätta ja kliendi kulud langevad.

Uued SEPA välkmaksed muudavad maksete teostamise euroalal kordades kiiremaks. Varasemalt kulus raha ülekandmiseks umbes üks tööpäev. Uue lahendusega jõuab raha kohale vaid sekunditega ja seda ööpäevaringselt, sh pühadel.

TransferWise on üks esimesi finantstehnoloogia ettevõtteid, kes saab oma klientidele eurodes välkmakseid pakkuda. Tänaseks on vaid 20% euroala pankadest süsteemiga liitunud, mõnes riigis ei ole ükski pank liikmeks astunud. Et välkmaksed toimiksid, peavad makseahela mõlemad pangad skeemis osalema, mistõttu jääb kiirem teenus endiselt paljudele klientidele kättesaamatuks.

Tänavu aprillis sai TransferWise’ist esimene mittepangast finantsettevõte, millel on arvelduskonto Suurbritannia Keskpangas ning esimene tehnoloogia ettevõte, millest on saanud otsene Faster Payments Scheme´i (FPS, kiirmaksete skeem) liige.

TransferWise'i asutasid 2011. aastal Taavet Hinrikus ja Kristo Käärmann. Ettevõttel on praeguseks üle nelja miljoni kliendi, kes liigutavad igakuiselt platvormi abiga rohkem kui kolm miljardit eurot, säästes iga päev üle kolme miljoni euro.

Tänaseks on ükssarvik ehk enam kui miljardi dollarise väärtusega TransferWise investeeringutena kaasanud 397 miljonit dollarit. Investorite seas on IVP, Old Mutual, Andresseen Horowitz, Richard Branson, Valar Ventures ja PayPali kaasasutaja Max Levchin.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755