Autor: Indrek Kald • 22. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TTÜ satelliidi viib orbiidile SAB Aerospace

TTÜ100 satelliidi põhiline missioon on Maa seire ja sellega seonduva tehnoloogia demonstratsioon.
Foto: ttu.ee
Täna allkirjastavad tehnikaülikooli rektor Jaak Aaviksoo ning lennundus- ja kosmosetranspordiettevõte SAB Aerospace juht Marco Mariani koostööleppe TalTechi nanosatelliidi kosmoseraketti integreerimiseks ning orbiidile saatmiseks.

Täna keskpäeval TalTechi rektoraadi nõukogu saalis algaval üritusel tutvustab TalTechi kosmoseprogrammi juht Rauno Gordon satelliidi eesmärki ja võimekust ning SAB Aerospace´i juht Marco Mariani satelliidi kosmosesse saatmise käiku.

TalTechi tudengite ning teadlaste loodud andmeside ning krüptograafialahendustega nanosatelliit antakse raketti integreerimiseks SAB Aerospace´ile üle järgmise aasta märtsis. Satelliidi missiooniks on teha Maa seiret ja edastada selle tarbeks kõrgtasemel pildi- kui videojäädvustusi liitvärvi- ja lähi-infrapunakaamerate abil. Lisaks tehakse satelliidiga mitmeid olulisi teaduskatseid.

Nanosatelliit hakkab sidet pidama TalTechi linnakusse peatselt rajatava maajaamaga ning sisaldab Eestis esmakordselt satelliiti integreeritud lahendusi nii andmeside kui ka krüptograafia vallas.

TalTechi kosmoseprogramm sai alguse 2014. aastal. Nelja aasta jooksul on see olnud üks suuremaid interdistsiplinaarseid õppeprojekte kogu Eestis. Programmis on osalenud üle 200 tudengi erinevatest teaduskondadest, kelle jaoks see on olnud võimalus saada teadmisi ja kogemusi kosmosetööstuse kõige olulisemas valdkonnas - Maa seires. Viimane leiab globaalselt kõige enam rakendust riigikaitse-, energia- ja keskkonnaanalüüsis.

Nanosatelliidiks nimetatakse 1-10 kilogrammi kaaluvaid satelliite. Eesti esimene satelliit, mais 2013 Lõuna-Ameerikast Prantsuse Guajaanast Euroopa Kosmoseagentuuri kanderaketiga Vega Maa orbiidile viidud ESTCube-1 kaalus veidi üle kilo.

Tehnikaülikooli satelliidi tutvustuse leiab SIIT.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755