Autor: Indrek Kald • 23. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Iisrael võib liituda X-tee platvormiga

Riigi Infosüsteemi Ameti peadirektori asetäitja Andrus Kaarelson.
Foto: Erakogu
Riigi infosüsteemi amet (RIA) ning Iisraeli riiklik info- ja tehnoloogiaamet sõlmisid elektroonilise identiteedi ja andmevahetuse arendamise leppe, mille tulemusel võib Iisrael liituda X-tee platvormiga.

Esmajärjekorras alustatakse koostööd ID-tarkvara (DigiDoc) arendamisel, mis võimaldaks tulevikus anda digiallkirju mõlema riigi süsteemides. Samuti on plaanis uurida uusi andmevahetuse võimalusi. Kui Iisrael liitub X-tee platvormiga, loob see eeldused riikidevaheliseks andmete vahetuseks.

RIA peadirektori kohusetäitja Andrus Kaarelson hindab Iisraeli huvi e-Eesti vastu ning leiab, et koostööst võidavad mõlema riigi elanikud. "Mida rohkem teeme ühiseid projekte välisriikidega ning jagame kogemusi, seda rohkem saame ka ise enda e-riigi parandamiseks ja arendamiseks ideid," märkis ta.

Kahepoolne kokkulepe sõlmiti Jeruusalemmas 21. novembril toimunud D9 ministrite kohtumise ajal. D9 koondab juhtivaid digiriike maailmas. Lisaks Eestile kuuluvad liikmete hulka Iisrael, Suurbritannia, Lõuna-Korea, Kanada, Mehhiko, Uruguai, Uus-Meremaa ja Portugal, kelle eesmärk on vahetada kogemusi digilahenduste valdkonnas.

RIA on varasemalt sõlminud sarnased riikidevahelised koostöölepped mitme suuriigiga: küberturvalisuse tõhustamiseks nii USA, Suurbritannia, Austraalia kui ka Jaapaniga.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755