Autor: Indrek Kald • 26. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestis ja Lätis ID-kaart, Soomes koodikaart

SK ID Solutionsi juhataja Kalev Pihl.
Foto: Julia-Maria Linna
Kui Eesti ja Läti elanikud peavad kõige usaldusväärsemaks autentimisvahendiks ID-kaarti, siis leedukad PIN-kalkulaatorit ning soomlased koodikaarti.

Eestis ja Leedus on usaldusväärsuselt teisel kohal Mobiil-ID, Lätis Smart-ID ning Soomes ID-kaart, selgus Eesti ettevõtte SK ID Solutions tellitud autentimisvahendite uuringust.

Kõige rohkem teatud autentimisvahendid (tuntuse järjekorras) on Eestis ID-kaart (97% vastanuist teab seda), Mobiil-ID (65%) ja Smart-ID (52%), Lätis ID-kaart (69%), Smart-ID (42%) ja koodikaart (35%), Leedus Mobiil-ID (74%), ID-kaart ja PIN-kalkulaator (mõlemad 43%) ning Soomes koodikaart (69%), Mobiil-ID (65%) ja ID-kaart (55%).

Uuringust selgus ka, et kõige olulisem kriteerium autentimisel on turvalisus, millele Baltimaades järgneb kasutamise lihtsus ja Soomes teenusepakkuja usaldusväärsus.

Autentimisvahendi pakkuja identiteedi osas on kõige valivamad eestlased, kellest pisut üle poole (52%) eelistab teenusepakkujana riiki. Ülejäänud kolmes uuritud riigis on see näitaja pisut madalam - Lätis ja Leedus vastavalt 38% ja 48% ning Soomes 43%. Neid inimesi, kelle jaoks ei ole teenusepakkuja identiteet oluline, on samuti kõige rohkem Eestis (37%) ning kõige vähem Leedus (29%).

Kõikide riikide vastanud leidsid, et elektroonilise autentimisvahendi kasutusele võtmist takistavad erinevad tegurid nagu selle keeruline kasutamine või liiga väike hulk kasutuskohti. Kõige vähem takistusi nägid Eesti vastanud, kellest 54% ütles, et takistusi pole. Teistes riikides on see number oluliselt väiksem – Soomes 31% ja Lätis-Leedus vastavalt 34% ja 33%.

Võrdselt nähakse peamise takistusena autentimisvahendi keerulist kasutamist, kasutuskohtade vähesust ning madalat turvalisust. Ootuspäraselt on Eestis - kus on kõige rohkem turvalist autentimist nõudvaid e-teenuseid - kasutusvõimaluste puudumine vähem oluline kui teistes riikides.

"Uuringutulemused näitavad, et sõltumata riigist, rahvusest, olemasolevast kasutuspraktikast ning pakutavatest vahenditest on inimeste jaoks kõige olulisem autentimisvahendi turvalisus ja selle lihtne kasutamine," kommenteeris SK ID Solutionsi juhataja Kalev Pihl.

"Samas aga on tihti nii, et oma igapäevastes tegevustes ei võistle mitte ID-kaart ja PIN-kalkulaator, vaid ID-kaart ja Google´i login või Smart-ID ja Facebooki login. Nende mitte liigselt turvalisusele keskenduvate lahenduste kasutuskogemus on meie pakutavate teenuste võrdluseks ning me peame olema paremad," lisas Pihl.

Kõikide riikide elanikud soovivad autentimisvahendiga lisaks pangandus- ja haridusteenustele kasutamisele suhelda riigiga, anda digiallkirju ja elektrooniliselt hääletada. Uutest võimalustest oodatakse kõige rohkem biomeetria kasutamist autentimiseks – Eestis, Soomes ja Lätis kolmandik (vastavalt 35%, 33% ja 31%) ning Leedus 40%.

SK ID Solutionsi tellitud autentimisvahendite kasutamise ja usaldamise uuringu viis Baltikumis ja Soomes läbi uuringufirma RAIT. Uuringu raames küsitleti 4000 inimest vanuses 18-65 eluaastat.

SK ID Solutions on spetsialiseerunud rahvusvahelistele e-identiteedi lahendustele. Eestis väljastab firma sertifikaate isikut tõendavatele dokumentidele. SK ID Solutions teenindab enam kui 600 organisatsiooni, mille hulgas on nii finants-, tervishoiu- kui ka muud era- ja riigisektori e-teenused. Ettevõtte teenustel on Baltimaades üle miljoni kasutaja.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755