Autor: Pille Ivask • 26. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

RIK on hankimisega sattunud ettevõtjate turmtule alla

Foto: Pixabay
Registrite ja infosüsteemide keskus, kes on juba aastaid teinud riigihankeid umbes 160 riigiasutusele, on sattunud ettevõtjate turmtule alla. Keskus ütleb, et keskne hankimine ongi keeruline.

Süüdistuste jada on pikk: on neid ettevõtjaid, kes ei hoia oma sõnavõttudes värvi kokku, kuid on ka neid, kes rõhutavad probleemi suurust, ent kartuses magusast ärist riigiga ilma jääda, tahavad jääda anonüümseks.

Nagu põrutab MLNovatori juht Andres Pajula: "Riik nõuab tellitavatelt asjadelt omadusi, mida vaja pole". Ta selgitas, et registrite ja infosüsteemide keskus (RIK) nõuab seadmetelt pisiasju, mis vähendavad konkurentsi ja tõstavad hinda, aga funktsionaalsuses midagi paremaks või halvemaks tegelikult ei lähe. Seetõttu on ta kindel, et "kohalikke tootjaid tahetakse selgelt tarnijate seast välja puksida".

Üks Äripäevaga kõnelenud IT-ettevõtte juht on seisukohal, et RIK on vajunud mugavustsooni ning "naudib oma hankemonopoli". Tema sõnul ei ole asutus suhtluses ettevõtjatega läbipaistev ja on kaotamas ettevõtjate usaldust.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755