Autor: Indrek Kald • 5. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

IT-ettevõtjad asutasid haridusfondi

Haridusfondi idee üks algatajaist oli Taxify kaasasutaja Martin Villig.
Foto: Raul Mee
Enamasti IT-alal tegutsevad Eesti ettevõtjad käivitasid filantroopiafondi, et pakkuda seemnekapitali uudsetele lahendustele haridusvaldkonnas. Kolme aasta jooksul panustab fond miljon eurot mõjusatesse haridusalgatustesse.

Haridusfondi idee algatasid Eesti ettevõtjad – Taxify kaasasutaja Martin Villig ja TransferWise´i kaasasutaja Taavet Hinrikus.

Martin Villigi sõnul otsib fond haridusalgatusi. "Eesti startup-maastik on arenenud nii kaugele, et ükski hea idee kapitali taha ei jää. Kohalikud kiirendid, äriinglid ja riskikapitali fondid täidavad oma rolli. Nüüd tuleb käia sarnane tee läbi sotsiaalse innovatsiooni osas," märkis ta.

Haridusfondi eesmärk on Villigi sõnul anda ühiskondlikele haridusidudele hoog sisse, rahastades pilootprojekte. "Nii ei pea riik võtma maksumaksja rahaga riske tootearenduseks, vaid saab toimiva rätsepatoote. Kui piloot end tõestab, peab riik otsustama – kas tagada algatuse püsirahastus ning kuidas laiendada selle positiivset mõju kõikidesse Eesti koolidesse," selgitas ta.

Taavet Hinrikuse sõnul on fondi teine eesmärk anda avalikkusele selge sõnum – riigi ja ühiskonna panus haridusse peab kasvama. "TransferWise ja Taxify maksid 2018. aasta kolmandas kvartalis riigile kokku pea kolm miljonit eurot pelgalt tööjõumaksudena. Me võiks värvata palju rohkem eestlasi oma ettevõtetesse ning panustada seeläbi maksudena veel rohkem, aga sobivate omadustega inimesi on piiratud hulk," märkis ta.

"Kui ootus on, et Eesti tehnoloogiasektor oleks ühel päeval sama tugev kui Räniorus, Eesti kultuurimaastik sama mitmekülgne kui Pariisis ja Eesti tööstus sama kõrgtehnoloogiline kui Saksamaal, siis ainus lahendus on maailma kõige targem ühiskond – nii oma teadmiste, digitaalse kirjaoskuse kui sotsiaalse intelligentsi poolest. Ainult PISA-skooriga neid tippe ei valluta," lisas Hinrikus.

Fondi asutajaliikmed on Alari Aho, Riivo Anton, Viljar Arakas, Ahti Heinla, Martin ja Terje Henk, Taavet Hinrikus, Gerri Kodres, Norris Koppel, Kristo Käärmann, Rain Lõhmus, Piret ja Veljo Otsason, Martin Rand, Risto Rossar, Tõnu Runnel, Ragnar Sass, Helen ja Martin Tajur, Annika Tallinn, Dina ja Hannes Tamjärv, Ede ja Sten Tamkivi, Kalev Tanner, Sten Tikk, Priit Vaikmaa, Peep Vain, Kaido Veske ja Martin ja Mari-Liis Villig.

Ettevõtetest rahastavad fondi Civitta, Contriber, Eften, Helmes, Lingvist, Monese, Pipedrive, Superangel, Taxify ja TransferWise. Haridusfondi juhib Heateo sihtasutus, millel on pikaajaline kogemus ühiskondlike algatuste käivitamisel ja kasvatamisel.

Sihtasutuse tegevjuhi Pirkko Valge sõnul võib fond teha ühekordseid toetusi või toetada üht projekti mitme aasta vältel. "Ootame ambitsioonikaid algatusi, mis soovivad haridussüsteemi heas mõttes raputada. Eestis on mitmeid häid näiteid sellistest ettevõtmistest – olgu selleks Noored Kooli, Alustavat Õpetajat Toetav Kool või Kiusamisvaba Kool," sõnas ta.

Parimate tulemuste saavutamiseks soovib fond teha koostööd nii Eesti hariduse eestvedajate, haridus- ja teadusministeeriumi, ettevõtjate, ülikoolide kui ka teiste huvitatud osapooltega.

Haridusfond toetab algatusi, mis lahendavad kitsaskohti Eesti hariduses. Asutajad näevad probleemidena Eesti õpetajaskonna vananemist ja järelkasvu puudust, koolijuhi töö vähest väärtustamist ning noorte haridustee katkemist peale põhikooli.

Ettevõtjate loodud fondi erilise tähelepanu all on koolinoorte STEAM- (loodus- ja täppisteaduste ained ning loovuse ja meeskonnatöö) oskuste arendamine, mis on kaasaegse majanduse võtmekompetentsid.

30. novembril asutatud Heateo haridusfondi maht on 1,1 miljonit eurot.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755