Autor: Indrek Kald • 6. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti ekspordib X-tee lahenduse Benini

Lepingu allkirjastasid E-riigi Akadeemia juht Arvo Ott ning Benini digitaalmajanduse ja kommunikatsiooni minister Aurélie Adam Soulé Zoumarou.
Foto: eGA
Eesti X-tee jõuab peagi Lääne-Aafrikasse: AS Cybernetica hakkab arendama X-teed sisaldavat Benini andmevahetusplatvormi, E-riigi Akadeemia roll on infosüsteemi haldussüsteemi arendamine ja turvalise andmevahetusplatvormi juurutamine.

5. detsembril allkirjastas E-riigi Akadeemia Togo ja Nigeeria vahel asuva Benini infosüsteemide ja teenuste agentuuriga lepingu turvalise andmevahetuskeskkonna arendamiseks ja juurutamiseks. Andmevahetuskeskkond sisaldab X-tee edasiarendust UXPd ja koosvõimet toetavat riigi infosüsteemi haldussüsteemi.

Platvormi arendaja on riiklik Cybernetica AS, meie E-riigi Akadeemia roll on infosüsteemi haldussüsteemi arendamine ja turvalise andmevahetusplatvormi juurutamine, toetades Benini agentuuri seadusandlike, organisatsiooniliste ja korralduslike küsimuste lahendamisel ning korraldades ametnikele ja IT-spetsialistidele vajalikke koolitusi.

Lepingu allkirjastasid president Kersti Kaljulaidi visiidi raames E-riigi Akadeemia tegevjuht Arvo Ott ja Benini digitaalmajanduse ja kommunikatsiooni minister Aurélie Adam Soulé Zoumarou.

Arvo Otti sõnul on Benini riigipea Patrice Taloni Eesti-visiidiga kaks aastat tagasi alanud koostöö jõudnud nõustamisest ja koolitustest tehnoloogia kasutuselevõtu etappi. "E-riigile pole tänapäeva maailmas alternatiivi. E-riigi loomine nõuab eeskätt poliitilist tahet. Beninil on see olemas. Seda on näidanud mitmed kõrgetasemelised kohtumised Eestis ja Beninis," kinnitas ta.

"E-riigi Akadeemiale on suur au olla Beninile partner e-riigi loomisel ja vahendada Eestist ning mujalt maailmast saadud kogemusi ja teadmisi," lisas Arvo Ott.

Benini infoteenuste ja -süsteemide agentuuri peadirektori Maximilien Kpodjedo sõnul soovivad nad kasutada maailma parimaid praktikaid oma e-riigi edukaks ja jätkusuutlikuks ülesehitamiseks. "Eesti e-riigi arendamise eeskuju innustab meid. Soovime muuta Benini senist valitsemist, et suhelda paremini kodanikega ning luua uusi ärivõimalusi. Andmete turvalise vahetamise arendamise ja juurutamisega teeme selles suunas oma esimesed sammud, mis ei jää kindlasti viimasteks," märkis Kpodjedo.

Uue andmevahetusplatvormi arendaja Cybernetica UXP-juht Riho Kurg sõnas, et koostöö Beniniga on positiivseks jätkuks nende senisele tegevusele Aafrikas. "Oleme E-riigi Akadeemiaga varem koostööd teinud Namiibia andmevahetuse platvormi edukaks rakendamiseks. Tunneme heameelt pikaajalise partnerluse üle ja oleme valmis panustama uue ühisprojekti õnnestumisesse," ütles Kurg.

X-teega sarnased andmevahetusplatvormid on arendamisel või juurutatud Soomes, Ukrainas, Namiibias, Haitil, Kõrgõzstanis, Aserbaidžaanis, Fääri saartel, Kaimanisaartel ja Palestiinas.

2002. aastal asutatud E-riigi Akadeemia (eGA) on sihtasutus, mis loob ja edastab teadmisi ja parimaid praktikaid e-valitsemise, e-demokraatia ja riikliku küberturvalisuse valdkonnas. eGA teeb koostööd enam kui 130 organisatsiooniga 130 riigis, olles mänginud paljudes riikides olulist rolli e-valitsemise ja digipöörde poliitika kavandamisel ja/või ellurakendamisel.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755