Autor: Indrek Kald • 6. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestis juba üle 200 000 mobiil-ID kasutaja

Internetipanka mobiiliga sisselogimiseks tuleb valida mobiil-ID.
Foto: id.ee
SK ID Solutions on koostöös politsei- ja piirivalveameti ning mobiilioperaatoritega väljastanud juba üle 200 000 mobiil-ID ehk digitaalse isikutunnistuse mobiiltelefonis.

Kõige enam vajavad eestlased mobiil-IDd pangatoimingute tegemiseks ja avaliku sektori teenuste kasutamiseks.

Alates 2011. aastast on riiklikult väljastatava mobiil-ID kasutajate hulk stabiilselt kasvanud igal aastal. Kui 2013 oli selle kasutajaid 40 000, siis kahe järgmise aastaga lisandus 35 000 aktiivset kasutajat ning septembriks 2016 oli mobiil-ID-l juba 100 000 kasutajat.

Kahe viimase aastaga kahekordistunud kasutajate hulk näitab, et Eesti inimesed on arvutist ja füüsilisest ID-kaardist sõltumatu mobiil-ID teenuse väga hästi omaks võtnud.

"Kasutajate hulga suurenemisele on kaasa aidanud palju erinevaid faktoreid alates inimeste teadlikkuse tõusust ja mobiilsete seadmete populaarsuse kasvust kuni selleni, et mobiil-IDga liitumisel tasutakse kasutajate eest riigilõiv," ütles SK ID Solutionsi juht Kalev Pihl.

PPA arendusosakonna komissari Marit Abrami sõnul on mobiil-ID turvaline ja mugav alternatiiv ID-kaardile. "Paljude inimeste jaoks on mobiil-ID igapäevane vahend enda digitaalseks tuvastamiseks ning üha rohkem keskkondi ja rakendusi pakub võimalust sellega sisse logimiseks. Paralleelselt mitme digitaalse tuvastusvõimaluse kasutamine annab kindluse ka olukorras, kus mõni teenustest on häiritud või näiteks aegub ID-kaart või ununevad koodid," selgitas Abram.

Telia Eesti internetilahenduste ja kõneside valdkonna juhi Teet Tiisvelti sõnul kasutab Telia klientidest täna mobiil-IDd enam kui 114 000 inimest. "Kliendid hindavad mobiil-ID puhul eeskätt lihtsust ja mugavust ning võimalust kasutada seda nii Eestis kui välismaal," märkis ta.

Mobiil-ID on Eesti riigi poolt väljastatav digitaalne isikutunnistus mobiiltelefonis, mis võimaldab e-teenustesse sisse logida ja digiallkirju anda. Mobiil-ID taotlemine toimub üldjuhul ID-kaardi alusel.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755