Autor: Indrek Kald • 6. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

IT-ettevõtjad presidendiga Lääne-Aafrikas

Eesti president Kersti Kaljulaid ja Benini riigipea Patrice Talon.
Foto: VPK
President Kaljulaid on visiidil Aafrikas, kus kohtub Benini ja Senegali riigipeadega, et tutvustada meie e-riigi lahendusi ja leida uusi turge Eesti ettevõtetele. Riigipead saadab äridelegatsioon, kes sõlmib kohapeal mitu koostöölepet.

"Kuigi oleme väike riik, saame Aafrikat toetada, jagades Eesti kogemust e-riigi ja küberjulgeoleku vallas ning näidates, et näeme oma silmapiirist kaugemale," selgitas presidendi välisnõunik Lauri Kuusing.

"Aafrika riikidel on suur potentsiaal tänu e-lahendustele muuta paremaks piiriülest koostööd, kasvatada majandusi ning jõuda arenguhüppeni. Sellest võidavad nii Eesti kui meie ärikogukond, kes on Aafrikaga koostööst väga huvitatud," lisas Kuusing.

Kolmapäeval oli president Kersti Kaljulaid visiidil Beninis, mis on Eesti riigipea esimene ametlik visiit Aafrikasse. Presidenti saadab Beninis riigikogu liige Mart Nutt ja äridelegatsioonis on kaasas mitmed Eesti tehnoloogiaettevõtted.

Kohtumisel Benini presidendi Patrice Taloniga kirjutati Eesti ja Benini vahel alla koostöölepped IT-lahenduste kasutuselevõtuks ja e-lahenduste juurutamiseks Beninis. Nii võtab Benin kasutusele Eestis andmebaase ühendava andmevahetuskihi X-tee.

Benini president külastas Eestit kahe aasta eest ning sellest ajast alates on kontaktid kahe riigi vahel olnud tihedad. Visiidil sõlmisid kahe riigi välisministeeriumid ka poliitiliste konsultatsioonide koostöömemorandumi. "See on oluline verstapost, et arutada regulaarselt meie riikide kahepoolseid suhteid, aga ka laiemalt olukorda regioonis, koostööd Aafrika Liidus ja Euroopa Liidus ning ÜROs," ütles president Kaljulaid.

Kohtumise peamiseks aruteluteemaks oli e-riigi arendamine. Benini ambitsioon on muutuda üheks Aafrika paremini digitaliseeritud ühiskonnaks. President Kaljulaidi sõnul on oluline, et me ei räägi enam Beninis pelgalt kontaktide loomisest või ühistest kavatsustest, vaid oleme jõudnud konkreetsete lepingute sõlmimiseni. Visiidil sõlmivad e-Riigi Akadeemia ja Cybernetica lepingu Benini X-tee arendamiseks ning GoSwift piirijärjekordade haldamise süsteemi loomiseks.

Cybernetica andmevahetustehnoloogiate juhi Riho Kure sõnul on Aafrika turg ettevõtte jaoks strateegilise tähtsusega. "Kokkulepe on tunnustus nii meile kui ka riikidevahelisele koostööle ning kinnitab rahvusvahelist usaldust meie tehnoloogiate vastu," sõnas ta.

Varasemalt on Cybernetica X-tee edasiarenduse UXP tehnoloogiat rakendatud Namiibias, Nigeerias ja mujal. "Missioonikriitiliste e-riigi alussüsteemide eksport ei tähenda lihtsalt tehnoloogiatarnet, vaid usaldussuhte loomist osapoolte vahel. Hindame väga kõrgelt oma koostööd kohalike partneritega ning kõrgetasemelist toetust riigi poolt," lisas Kurg.

7. detsembril on president Kaljulaid töövisiidil Senegalis, kus kohtub riigipea Macky Salliga ning osaleb digi- ja küberümarlaual. Ka Senegalis saadab riigipead Eesti ettevõtjatest koosnev äridelegatsioon.

Mõlemas riigis arutab Kersti Kaljulaid kohtumistel ka Eesti kandideerimist ÜRO julgeolekunõukogu mittealaliseks liikmeks.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755