Autor: ITuudised.ee • 7. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

E-residentsuse programm saab uue suuna

Foto: Kuvatõmmis
Valitsus kiitis eile heaks e-residentsuse programmi uue tegevussuuna. E-residentsust soovitakse muuta rohkem ettevõtluse keskseks, arendada e-residentide kogukonda ja tutvustada e-residentidele Eesti kultuuri.

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Rene Tammist ütles, et e-residentsuse programm on ennast Eesti majandusruumi suurendamisel õigustanud. „Tänaseks on Eestil üle 50 000 e-residendi, kes on meie ärikeskkonnas loonud pea 6000 ettevõtet. Samuti on programm maksutuluna tagasi teeninud sellesse riigi poolt investeeritud rahastuse ning veel juurdegi,“ kommenteeris minister.

„E-residentsuse programm on algusest peale kõige enam pakkunud huvi just ettevõtjatele. Aeg on välja valida, milliste sektorite ja partneriikide ettevõtteid me Eestisse tuua soovime ja neile ka aktiivselt e-residentsuse võimalusi pakkuda. Samuti on oluline arendada suhtlust e-residentide kogukonnas endas, et ettevõtjad saaksid omavahel koostööd teha ja üksteisele kasulikke tooteid ja teenuseid pakkuda,“ nimetas Tammist programmi peamisi uuendusi.

„Välismaiste ettevõtjate kogukond, mille e-residentsuse staatust omavad inimesed moodustavad, on ka väga hea sihtgrupp Eesti kultuuri ja pärandi tutvustamiseks. Tegemist on väga erinevatest rahvustest inimestega ning tehes neid tuttavaks meie rahvuskultuuriga, levitame sõna Eesti ja eestluse kohta kogu maailmas,“ sõnas Tammist.

E-residentsuse staatust väljastab Politsei- ja Piirivalveamet, et võimaldada välisettevõtjatele asutada Eestis ettevõte või investeerida meie firmadesse. Tegemist ei ole reisidokumendi ega kodakondsusega. “Senist põhjalikku taustakontrolli tõhustatakse veelgi riskipõhise lähenemise, riikidevahelise teabevahetuse ja ametkondliku koostööga,“ lisas Tammist.

E-residendid saavad kasutada mitmeid meie riiklikke e-teenuseid. „Välismaised ettevõtjad on huvitatud e-residendi staatusest, kuna hindavad meie läbipaistvat maksusüsteemi ja ettevõtjatele suunatud e-teenuseid, mis on heaks alternatiiviks nende kodumaisele paberipõhisele asjaajamisele,” ütles Tammist.

E-residentsuse uuendamise põhisuunad on kajastatud valges raamatus, mille kiitsid ministrid heaks eile valitsuskabinetis. E-residentsuse programmi juhi Kaspar Korjuse eestvedamisel loodud teekaarti on viimase poole aasta jooksul soovitusi teinud riigiametid, eraettevõtted ning vabaühendused. Valget raamatut tutvustatakse 18. detsembril 2018.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755